Sådan får du en god nattesøvn

Mandag, 4. januar 2010
af Redaktion
Alle kender til en dårlig nats søvn, og hvis der er mange af slagsen, kan det påvirke både humør og kræfter. Få masser af tips her
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Der er ikke noget galt i at bruge sovemedicin fra lægen i kortere perioder - men der er mange andre muligheder, man med fordel kan prøve først.

Af journalist og akupunktør Kirsten Aarslev

For at få sin gode nattesøvn igen må man finde ud af, hvad årsagen til den dårlige er - for sådan en er der som regel. Når man først kender den, bliver det lettere at finde de rette midler til at få nattero igen.

• Snorken står højt på listen over forstyrrende elementer. Zedopor mindsker snorken. Man sprayer ganske enkelt indholdet af vitaminer og olie mod ganen - virkningen er dokumenteret.

• Den rigtige hovedpude kan også mindske problemet. En undersøgelse med Tempur Original hovedpude dokumenterer mere nattero.

• Gentagne toiletbesøg kan også forstyrre. Naturprodukter med savpalme, f.eks. Prostasan kan afhjælpe forstørret prostata og dermed mindske renderiet.

• Depressioner, selv de milde, påvirker nattesøvnen. Perikum-tabletter, f.eks. Calmigen afhjælper milde depressioner.

• Gigtsmerter kan være slemme. Det er en god idé at smøre ømme led og muskler før sengetid med en creme, der lindrer, f.eks. Perskindol. Silkesengetøj gør det lettere at vende sig, mange gigtramte sover godt i silke.

• Mareridt kan være slemme, både mens man har dem, og når man skal falde til ro bagefter. Nødhjælpsdråber fra Bachs Blomstermedicin giver hurtigt følelsesmæssig balance.

• Nattekramper kan skyldes mangel på kalk eller magnesium. Cal-Mag 1:1 Citrat giver tilskud.

• Nattesved kan afhjælpes med en daglig E-vitamin tablet i en måned.

Tempeltræ, tegnet af
Verner Hancke

• Kolde fødder er dårlige sengekammerater. Ginkgo biloba - tempeltræ - f.eks. Anjo GB8 Ginkgo bedrer blodomløbet.

• Uro er et bredt begreb, og der er flere naturmidler, som kan være relevante. Det gælder først og fremmest B-vitaminer, men der er et stort udbud af beroligende naturprodukte, f.eks. Prosan Nat med humle og baldrian, EuroCalm med passionsblomst og Neurosan med havre. Duft kan også hjælpe. Et par dråber lavendelolie på en tot vat i nærheden af sengen virker f.eks. beroligende. Hvis problemet er urolige ben, er elektromagnetisme en mulighed, fordi det bedrer kredsløbet. Der er dokumentation for virkningen af Elmedistraal-metoden.

Læs mere om, hvordan du kommer af med søvnproblemer her