Kinesernes viden om overgangsalderen

Mandag, 22. marts 2010
af Redaktion
Lunten er kort, sveden springer, en god nattesøvn hører fortiden til, og energien er i bund. Der er næsten ingen ende på de fortrædeligheder, nogle kvinder må igennem i overgangsalderen
Foto: All Over, Colourbox og Anjo foto
Foto: All Over, Colourbox og Anjo foto

I den kinesiske medicin er det leveren, der styrer hormonerne, og når kvinders hormoner stiller om i klimakteriet, giver det ekstra arbejde. Derfor kan leverens energi komme i ubalance og blive for varm, og dermed har vi forklaringen på overgangsalderens mest udbredte symptom: hedestigningerne og svedeturene.

Lev rent
Der er meget, man kan gøre med naturmetoder for at komme godt igennem overgangsårene. En nem start er at forkæle sin lever. Her er man godt i gang ved at leve så "rent" som muligt: Det gælder om at undgå tilsætningsstoffer, forurening, alkohol, stort kaffeforbrug og huske, at medicinomsætning er blandt leverens mange opgaver, så medicin kan være en belastning for leverens arbejde. Tjek evt. med lægen. Manglen på østrogen betyder, at der kommer en ekstraordinær afkalkning af knoglerne. Dermed øges risikoen for knogleskørhed. Derfor er det en god idé at komme i gang med at forebygge skøre knogler ved at få kalk og D-vitamin nok.

Overgangsalderen

Risiko for blodpropper
Motion gavner knoglerne, men husk, at det kun er knoglebelastende motion, der gavner knoglerne. Gåture er godt, mens svømning ikke tæller i knogleregnskabet, selv om det naturligvis er god motion. Ud over at gavne knoglerne har østrogenniveauet også beskyttet mod blodpropper, og når hormonerne daler, stiger risikoen for blodpropper. Med det ændrede østrogenniveau er kvinder ligestillet med mænd, hvad risikoen for blodpropper angår. Det betyder, at kvinder skal passe på stressniveauet, tobaksforbruget, det mættede fedt, overvægten og blodsukkeret.

Af Kirsten Aarslev

Se også:
Kom godt igennem overgangsalderen
Sådan forebygger du brystkræft