Mad der gør dig glad

Fredag, 5. november 2010
af Redaktion
Løft humøret via din kost
Tegning: Jane Bagge
Tegning: Jane Bagge

Af Kirsten Aarslev

To af hjernens signalstoffer - Tryptofan og Serotonin - er vigtige i forhold til depressioner.
Et højt Serotoninniveau har stor betydning for aktiviteten i de områder af hjernen, der styrer følelseslivet. Hvis der er Serotonin nok, løftes humøret, så man føler glæde og tilfredshed med livet.
Tryptofan er råmaterialet til Serotonin, og via kosten kan man øge tryptofanniveauet. Især solsikkefrø, gærskarkerner og fisk er godt, og det gælder også lakridsrodste og ingefær. Chokolade er også på listen, men husk: Med måde.
Kulhydrater er godt. Vi ved, at sukker giver lykkefølelse, men når vi skal give sukkeret det sunde twist, skal vi have det i form af så langsomtomsættelige kulhydrater som muligt: Frugt og fibre.
B-vitaminer er også vigtige, når der skal produceres signalstoffer. Det gælder især B6-vitamin og folinsyre. Fuldkornskosten er rig på disse B-vitaminer, men også salat, bønner, spinat, bønnespirer, blomkål, løg, bananer, grønkål, ærter og solsikkefrø er guf.


Læs om Serotonin - et af hjernens signalstoffer - her...

Læs også...
Kernesunde kerner
Spis dig klog