Klar besked om søvn!

Torsdag, 4. oktober 2012
af Helseskribent Lilli Henriksen
Søvn er afgørende for vores velbefindende, men stress, bekymringer og snorken holder os vågne, og forbruget af sovepiller er enormt. Her får du klar besked om søvn

Vi har alle brug for søvn. Fysisk og mentalt er det afgørende for vores velbefindende, at vi får den rette mængde søvn. Seks, syv eller otte timer regnes for den normale søvnlængde for voksne. Men rigtig mange får mindre, fordi de vender og drejer sig, fordi tankerne kører på højtryk, hormonerne danser, partneren snorker, overboen larmer eller andre lyde forstyrrer.

Den indre balance
Det er tortur at tvinge folk til at holde sig vågne. Forskere har påvist, at søvnen er med til at regulere den indre balance i kroppen, at for lidt søvn f.eks. er en medvirkende årsag til overvægt blandt børn og unge. Desuden er vi mindre modtagelige overfor ny læring, og søvnforstyrrelser kan ligefrem føre til stress, svækkelse af immunforsvaret, forhøjet blodtryk og hjertesygdomme.
Når vi sover, arbejder hjernens koglekirtel, der udskiller søvnhormonet melatonin. Også stoffet adenosin har stor betydning for vores søvn. Signalstoffet ophobes i hjernen, når vi er vågne. Jo højere niveau, des mere søvnige bliver vi.

Kemisk søvn
Op mod 300.000 danskere snupper en sovepille og får dermed en kemisk søvn, som man ikke bliver helt udhvilet af. Og risikoen for afhængighed er stor. Alternativt kan man sætte lup på sine vaner og hente ny energi i en række helt enkle, naturlige tips.

Klik her for at få 10 tips om søvn...