7 tips mod forkølelse

Onsdag, 10. oktober 2012
af Helseskribent Lilli Henriksen
Netop nu er det højsæson for forkølelse, men du kan slippe for at gå til lægen. Se de gode tips her...
Foto: All Over Press
Foto: All Over Press

Netop nu er det højsæson for forkølelse, der rammer bredt uanset alder, dog er børn særligt udsatte.

Mange går forgæves til lægen, for der findes ingen medicin mod forkølelse. Det gælder altså om at undgå at blive smittet, ved at ruste sig.

En undersøgelse viser faktisk, at folk, som er positive og glade, ikke smittes i samme grad som sure og stressede. Men du kan gøre endnu mere:

Få gode råd til en bedre nattesøvn - her får du 10 tips...

7 sunde tips mod forkølelse

1. Zink mildner
Mineralet zink kan mildne symptomerne og forkorte perioden. Et par gode bud er Bio-Zink fra Pharma Nord eller Berthelsens zink.

Zink kan give lidt metallisk smag i munden og kvalme ved store doser.

2. Let vejrtrækningen
Næsemidler kan lette vejrtrækningen. Der findes en del i håndkøb, men eksperter advarer mod afhængighed.

Der findes naturmidler som f.eks. Prosan Propolis Næsespray eller Luffeel Næsespray og Euphorbium comp. Næsespray, begge baseret på homøopatisk medicin.

3. Spray det bedre
Et klassisk middel, Echinacea, er udtræk af rød solhat, der styrker immunforsvaret og forkorter forkølelsen. Echinacea Spray piftes i munden, Echinaforce er flydende; dråberne indtages i et glas vand.

4. Forebyg med ingefær
Ingefær kan mildne en forkølelse. Kog nogle skiver frisk ingefær i vand en halv times tid, si det og sød med lidt honning. Opbevar drikken på køl.

Et lille glas morgen og aften kan både lette symptomerne og forebygge snotnæser.

5. Effektive C-vitaminer
Store mængder af C-vitamin, der især findes i citrusfrugter, kiwi og bær, er et velkendt råd mod forkølelse. Selv om debatten for og imod har bølget højt, er det bevist, at C-vitaminer får forkølelsen til at forsvinde hurtigere.

Køber du C-vitaminer, så gå efter de syreneutrale som f.eks. EsterC. Eller prøv det nye Hyben+C-vitamin pulver fra Futura. Supplér gerne med E-vitamin, det er især nyttigt for ældre.

6. Masser af urter
En lang række urter er gode at lave te af. Kamillete er klassisk lindring, te af timian og salvie er også effektivt, det samme er te af røllike. Andre sværger til te af tørrede hybenskaller. Eller varm toddy af hyldebær. Tilsæt gerne lidt honning.

7. Undgå smitte
Undgå at smitte andre. Vask hænder ofte, brug engangslommetørklæder og smid dem ud straks - de skal ikke i lommen.

Få flere gode råd til at undgå forkølelse her...