Diabetes type 1 og 2 - Få styr på din kost

Torsdag, 14. november 2013
af Det Sunde Liv/Foto: All Over Press
Kosten har en utrolig stor indvirkning på diabetes, og ofte kan diabetes styres ved hjælp af en kost, der er skræddersyet til den enkeltes behov.

Ved både diabetes type 1 og 2, er det et godt sammenspil imellem kosten, fysisk aktivitet og den medicin du eventuelt tager, som giver det bedste resultat. Skal du tabe dig, vil der være et fokus på måltider med færre kalorier om dagen - og skal du tage på, vil der være et fokus på energirige måltider med flere kalorier. Og skal du fx bibeholde din vægt, så finder man et passende kalorieindhold i en daglig og energirig kost.

Diabetes og en personlig kostplan

Målsætningen for hvad din kost skal indeholde, hvis du har diabetes, er forskellig. Det vil derfor være en fordel, at få en diætist til at lave en personlig kostplan, hvor indholdet passer til dine behov og løbende kan rettes til.

Der er selvfølgelig overordnede anbefalinger, som du kan følge i et liv med diabetes. Helt basalt, så skal en diabetes kost først og fremmest være en sund kost. Derefter er der et fokus på kulhydrater, da det er den næringsstofgruppe, som giver sukkerstigningen i blodet, men også et fokus på det samlede antal af kalorier i kosten.

LÆS OGSÅ: Diabetes og Lavkarbo-kost

Kulhydrater og diabetes

Ved type 1 diabetes skal du dosere din medicin efter, hvor mange kulhydrater, du har spist, så her er det vigtigt, at kunne identificere dem i din kost og drikkevarer. Dette gælder også for type 2 diabetes, da det er vigtigt at kunne genkende de føde- og drikkevarer, der giver blodsukkerstigningen i blodet. Hvis du har diabetes, er det altså den gruppe føde- og drikkevarer med flest kulhydrater i, du skal være opmærksom på.

De vigtigste leveregler som diabetiker:

  • At dine dage er bygget stabilt op for at styre dit blodsukker
  • At du får den mængde kulhydrater, der passer til dig
  • At du får gode fedtstoffer hver dag
  • At du ikke får for meget af de simple kulhydrater
  • At du opnår og bevarer den rigtige vægt for dig

LÆS OGSÅ: Få styr på sukkertrangen!