Poul Reichhardt 100 år

Tirsdag, 29. januar 2013
af Anne Kjøge / Foto: All Over Press
Poul Reichhardt ville være fyldt 100 år den 2. februar. Han elskede sit arbejde, og begejstringen lyste gennem alt, hvad han foretog sig. Men oprindelig ville han meget hellere have været landmand. Måske var det derfor, han faldt så naturligt ind i den Morten Korch’ske bondeidyl

Da Poul Reichhardt for første gang i sit liv stiftede nærmere bekendtskab med teatret, var han en lille dreng og havde lige ligget i sengen med mæslinger. Hans gemytlige onkel kiggede ind på sygebesøg og trøstede:

- Ved du hvad, Poul, når du bliver rask, skal du med onkel Aksel i teatret!

Og i sin erindringsbog "Min far var studepranger" skrev Poul Reichhardt mange år senere, at han blev så henrykt, at hans feber straks steg igen.

SE OGSÅ: på familiejournal.dk har vi masser af konkurrencer - se hvad du kan vinde her...

Poul Reichhardt ville være landmand

Det var nu ikke grunden til, at den unge Poul Reichhardt valgte scenen. Næh, han havde tværtimod en drøm om at blive landmand - måske fordi Poul Reichhardt blev født og tilbragte sin tidligste barndom langt ude på landet i Ganløse og huskede de store vidder og den åbne himmel.

Men faren, som var slagter og kreaturhandler, havde set for mange bønder bukke under, og den skæbne skulle ikke overgå sønnen. Det blev et nej til landbruget. Men hvem ved, om den gamle barndomsdrøm var medvirkende til, at skuespilleren senere faldt så naturligt ind i den Morten Korck'ske bondeidyl?

Fik en hjerneblødning

Poul Reichhardt blev en af vores hidtil største og mest folkekære skuespillere. Hans popularitet kom ikke som et pludseligt gennembrud, men den voksede støt gennem alle årene uden nogen sinde at tage af. Fordi Poul Reichhardt i hele sin karriere engagerede sig 100 procent i sit arbejde, og fordi han på forunderlig vis mestrede både det helt beskedne og det storladne. Og så var han jo i øvrigt en flot fyr fyldt med vitalitet og sympatisk udstråling.

2. februar i år ville Poul Reichhardt være fyldt 100 år, men allerede i efteråret 1981 blev han ramt af en hjerneblødning, som gjorde ham delvis lam. I de sidste fire år af sit liv var den folkekære skuespiller afhængig af en kørestol, og Poul Reichhardt døde 72 år gammel den 31. oktober 1985.

SE OGSÅ: Masser af gode råd til at holde dig sund og rask lige her...

Poul Reichhardt i billeder

Vi husker Poul Reichhardt som ham, der var så folkelig, at han også var dus med himlens fugle. Poul Reichhardt nød at være kendt og sagde sjældent nej til interviews. Noget fotoarkivet med alle de gamle sort/hvid-billeder fra især Billed-Bladet og Se og Hør i høj grad dokumenterer. Fotografierne fylder flere store flyttekasser, og det er en sand fornøjelse at dykke ned i dem. Se selv med i galleriet her!