Carina overlevede to blodpropper i hjertet

Mandag, 18. august 2014
af Mary Steengaard, foto: Niels S. Andersen
Carina overlevede en blodprop i hjertet og troede, at alt var fint, men så fik hun endnu en blodprop. Skønt hun også overlevede den, skal hun nu lære at leve med angsten for at få en tredje.

Carina hiver lidt efter vejret under den daglige vinter-luftetur af familiens lille hund Buster. Hun synes, det er så koldt i dag, at det faktisk gør lidt ondt at trække vejret. Efter middag og godnathistorie-læsning for sin papdatter Sofie må hun glemme alt om at se den håndboldkamp i tv, som hun havde set frem til at nyde sammen med sin søn Morten. Da bliver hun nemlig så dårligt tilpas, at hun må lægge sig på sofaen.

- Alting kogte sammen i mit hoved, og jeg fik en voldsom koldsved, fortæller den 53-årige pædagog, der efterhånden blev klar over, at noget var rivende galt.

Direkte på hospitalet

Carina Elisabeth Andersen er denne januaraften i 2010 alene i hjemmet ved Næstved med sin 20-årige søn Morten og 9-årige papdatter, og heldigvis har hun nærvær nok til at bede sin søn ringe efter hjælp.

Redderne er på stedet tre minutter efter og arbejder en time med Carina for at få en livsvigtig kanyle ind i en af de blodårer, der under anfaldet er klappet sammen, men til sidst opgiver de og beslutter at suse direkte af sted til Rigshospitalet.

Hér giver Carina dig gode råd, hvis du har mistanke om en blodprop:

Her bliver både Morten og Carinas mand, Kim, der er hastet frem fra et møde, ret hurtigt beroliget af lægerne, og Kim husker tydeligt, hvor uvirkeligt, det hele var.

Blodprop nummer to

- De kom kørende med en askegrå Carina, der så ud til at være på vej helt væk, men lægen var så flink nøjagtigt at beskrive, hvordan de hurtigt ville gå op igennem hendes lyske med et rør og på den måde få opløst den blodprop, der havde sat sig fast i hjertet.

Populære artikler på familiejournal.dk

Lis er gift med en transvestitOpskrift på hindbær-cheesecakeSy-, strik- og hækleopskrifter:
Ægte tresserkjoler

Læs om hjerteforeningen kampagne med fokus på kvinder:

Carina får indsat en stent, som er et lille metalnet, der forbedrer blodforsyningen til hjertet.

- Det hjalp, og efter jeg kom hjem, gik alt egentlig godt, indtil jeg en søndag blev dårlig og indlagt til observation. Her opdagede lægerne, at endnu en blodprop var dukket op, og jeg blev opereret.

Carina fik indsat endnu en stent og var udskrevet og på benene to dage efter.

Lever med angst

Nu skulle man tro, at alt var godt, men Carina kunne i tiden derefter slet ikke få tingene til at hænge sammen.

Læs her, hvordan motion styrker dit helbred:

- Angsten havde virkelig fået fat i mig, og selv om jeg efter et halvt år var tilbage på mit job som børnehaveklasseleder, blev jeg faktisk nødt til at sygemelde mig. Til sidst blev jeg forståeligt nok fyret, og i dag arbejder jeg i et støttecenter i Næstved i mikrofleksjob seks timer om ugen, og jeg skal også starte som frivillig rådgiver på hjerteafdelingen på Næstved.

Husk psyken

Carina har et ønske for andre hjertepatienter.

- Lægerne fokuserer kun på det fysiske, men alt det psykiske må man som hjertepatient selv slås med. Jeg har prøvet forskellige ting for at få det bedre med min angst - jeg har taget kurset "Lær at leve med en kronisk sygdom", jeg har gået til "Mindful-terapi", og så har sygeplejerske Annemette Olesen fra Hjerteforeningen været en stor hjælp.


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.