Jeg kom hjem fyldt med taknemlighed

Mandag, 28. juli 2014
af Christine Rytter, foto: Henrik Bjerg
Kvinderne på lægeklinikken i SOS-børnebyen på Zanzibar blev lykkelige, da de fik adgang til ultralydsscanning.

- En ultralydsscanner er førstevalg i Danmark, når det kommer til at undersøge gravide. Men på lægeklinikken i SOS-børnebyen på Zanzibar har de ikke nogen scanner. De har kun muligheden for at vurdere, hvor langt henne kvinden er, ved at se og mærke på maven. Men de har ingen mulighed for at opdage det, hvis der opstår komplikationer, og så er der større sandsynlighed for, at der sker noget med både mor og barn under fødslen, fortæller Heidi Harreby Sørensen, som er ansat hos Siemens, der donerede en ultralydsscanner til lægeklinikken i SOS-børnebyen på Zanzibar.

Læs også: På besøg i en SOS-børneby

Bekymringer inden afrejse
Heidi fik en lille uge til at sætte gang i brugen af scanneren på Zanzibar sammen med en læge og en sygeplejerske på lægeklinikken i SOS-børnebyen.

- Min første bekymring var så, om de overhovedet kunne scanne. Man kan ikke lære at scanne tilstrækkeligt på en uge, så det ville virkelig have været en udfordring. Lægen havde ultralydserfaring, men hvor meget?

Det viste sig heldigvis, at lægen dr. Manenos erfaring i dén grad var tilstrækkelig.

En sand fest
Det væltede ind med gravide. Vi nåede at scanne 60-70 kvinder på de tre dage.

- Men det var ikke, fordi kvinderne velvilligt kastede sig op på briksen. Mange af dem havde aldrig fået en scanning før. Der var en lugt af angstens sved i lokalet. De vidste jo ikke, hvad de gik ind til, så de var nervøse. Men da de så fik set deres barn på scanningsbilledet og fik at vide, at alt var, som det skulle være, blev de så utrolig lettede og glade. Mange blev også rørte, for de havde prøvet at miste et foster før - nogle op til flere gange. Stemningen gik fra død og begravelse til fest. Det gjorde et meget stort indtryk på mig, siger Heidi.

Heidi vendte hjem fra Zanzibar som en måske ikke meget forandret, men en mere taknemmelig, kvinde.

Hun håber på, at scanneren på Zanzibar kan holde i otte år


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.