88-årige Viktor Brandhøj elsker at køre motorcykel

Mandag, 1. september 2014
af Anne Kjøge, foto: Niels S. Andersen
Viktor Brandhøj fra Sønderjylland har kørt Nimbus, siden han var en stor knægt under krigen. Han tør ikke gætte på, hvor mange kilometer, han har tilbagelagt på sin velsmurte maskine med sidevogn, men alene i år har han kørt over 10.000 kilometer.

Populære artikler på familiejournal.dk

Opskrift på skønne marcipanruder med jordbærmousse
Pia strikker brystproteser til brystopererede kvinderSød sommerkjole med hæklet bærestykke og blondekant

"Kakkelovnsrør" og "Humlebi". Den gamle danske motorcykel Nimbus har haft flere spøjse kælenavne gennem tiden.
Og har man været på det årlige træf, hvor Nimbus-entusiaster mødes og udveksler erfaringer om udskiftning af topventiler og overliggende knastaksler, så kunne man få lyst til at tilføje et par stykker.
"Livseleksiren" eller "lykkepillen" måske! For tilsyneladende er interessen for de gamle motorcykler med til at holde en ung og frisk langt ud over det, de fleste af os håber og drømmer om.

Kørte på cellulosefortynder og sprit

88-årige Viktor Brandhøj begyndte at køre motorcykel som 17-årig. Dengang boede han oppe i Thy, og det var under krigen, da Danmark var besat af tyskerne. Det betød, at der ikke var politi , og tyskerne var ligeglade med de store drenge, der ræsede rundt på en blanding af cellulosefortynder og sprit. Benzin kunne de jo ikke skaffe.

Læs også om tvillingebrødrene, der gennemførte ironman. Den ene toptrænet - den anden fysisk handicappet

Viktors Nimbus står i dag funklende med original motor fra 1936. Den har været hans fars, og Viktor kunne ikke drømme om at sælge den.
- Jeg kører jo stadig på den, siger den tidligere mekaniker, som i denne sommer har været på telttur
rundt i Jylland. Han plejede at have sin lille hund med. Den sad i sidevognen og havde det noget så dejligt.
- Desværre døde den i fjor, fortæller Viktor.
Men han har selv lige fået helt nyt knæ, så han atter kan gå lange ture, så nu overvejer han, om han ikke skulle få sig en ny firbenet kammerat til sidevognen.

Fremstillingen af de danske motorcykler indstilledes i 1959. Alligevel anslås det, at der fortsat findes cirka 7.500 Nimbus-maskiner.

Er du til helt anderledes eventyr? Læs om spændende krydstogt her


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.