Vennerne reddede Børges liv

Onsdag, 1. april 2015
af Max Steinar, foto: Max Steinar
Helt uden varsel styrtede Børge om på gulvet i byens idrætshal, mens hans kone,Grethe, kun kunne se til. I 10 minutter kæmpede fremmede mennesker for Børges liv, og det lykkedes kun, fordi hallen var udstyret med en hjertestarter.


Børge og Bent manglede kun ét sølle point i at vinde sættet i deres herredouble.

- Nu strammer vi os an, Børge, udbrød Bent ivrigt til sin makker, så da en fjerbold susede højt over nettet, sprang Børge op for at smashe.

Derefter husker han ikke mere.

Hver onsdag aften i vinterens løb spiller Børge Lindberg og hans kone, Grethe, badminton i Ejstrupholm Hallen i Midtjylland. 74-årige Børge spiller fast med Bent Lindbæk, og de to mænd har det herligt på banen. Men denne gang stoppede spillet brat. Børge styrtede uden mindste varsel omkuld.

Populære artikler på familiejournal.dk

Laura fortalte sin historie til statsministerenMarie tabte 30 kiloStrikkeopskrift på vamset trøje

En af de andre spillere var halinspektør John Hammer. Han befandt sig to baner borte, og uroen fik ham til at tro, at en spiller havde sprængt en akillessene. Det sker fra tid til anden, men så blev der råbt: "Vi skal have fat i hjertestarteren!"

John pakkede hjertestarteren ud og anbragte elektroderne, og højtaler-stemmen på hjertestarteren bad folk holde afstand. Så stødte den.

Børges hjerte gik i gang, ujævnt og hakkende som en gammel dieselmotor, mens en anden badmintonspiller, Lars Andreassen, begyndte at give hjertemassage. Hjertestarteren styrede rytmen.

Læs også om Connie der fik nyt en ny hjerteklap

Brækkede ribben

På skift gav Lars Andreassen, Børges makker Bent og John hjertemassage. Imens stod Grethe Lindberg og fulgte chokeret, hvordan vennerne forsøgte at redde hendes mands liv.

I 10 minutter asede og masede de for at holde Børges hjerte i gang, indtil ambulancen nåede frem. Og så brækker man ofte ribbenene på patienten.

Det skete også i Børges tilfælde, men han er kun glad for vennernes indsats, fortæller han med en smertefuld grimasse, da han nogle dage senere tager imod John Hammer i sin seng på Herning Sygehus.

- Du var simpelthen så bleg, og du var helt væk. Jeg tænkte for mig selv, at det godt nok var "op ad bakke". Men du begyndte at ralle, da vi havde stødt dig første gang. Og da vi startede med at give hjertemassage, vidste vi, at vi kunne risikere at brække ribben på dig, men det kan jo heldigvis gro sammen igen, siger John.

Behov for operation

Det var en skrækindjagende oplevelse for Grethe Lindberg at se sin mand falde omkuld på den måde og være vidne til hele den efterfølgende kaotiske scene på gulvet i Ejstrupholm Hallen. Men hun havde en instinktiv fornemmelse af, at de tre mænd, der arbejdede med hjertemassagen, vidste, hvad de gjorde, og holdt hendes mand i live.

- Men at se dig ligge dér på gulvet! Det var slemt, siger hun til Børge og sætter sig op i sengen for at blive fotograferet ved siden af den mand, hun foreløbig har fulgtes med gennem over 50 år. Parret fejrede guldbryllup sidste år i august og har tre børn, Søren på 47, Birte på 44 og Mette på 42 år.

Børge Lindberg blev selv­følge­lig grundigt undersøgt efter sin indlæggelse. Lægerne fastslog, at han havde behov for at få udført ikke færre end tre bypass-operationer, og de turde slet ikke slippe ham af syne, inden operationen skulle finde sted.

Børge Lindberg blev opereret på Skejby Sygehus to dage efter, at John Hammer og Familie Journal besøgte ham. Operationen gik godt, og nu skal han blot sørge for at holde sig i ro. De første to måneder må han stort set intet lave, hvorpå han skal gennem otte ugers genoptræning.

Han glæder sig til at opleve sommeren. Sin første sommer i sit nye liv, siger han smilende, og Grethe smiler med ham, så det er lige før, man fælder en tåre.

- Og så regner jeg da med at være klar til at spille badminton igen til næste efterår.

Læs om Lasse der hjælper sin mor

Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.