Karen låner andres øjne med ny app

Onsdag, 4. marts 2015
af Jannie Lykke Øberg, foto: Carina Krüger
Med en nyudviklet app, der allerede høster stor succes globalt, kan blinde og svagtseende låne frivilliges øjne til at klare dagligdagens små frustrationer

Karen Koch Rasmussen er født med en genetisk øjenlidelse på nethinden, der har frataget hende 97 procent af synet. Hun benytter sig af de redskaber, hun kan i dagligdagen, såsom blindestok, en særlig afmærkningspind samt alle hendes andre velfungerende sanser. Og har hun brug for det, spørger hun om hjælp.

Venner kan man altid få hjælp hos. Se de kæreste venskaber fra dyreverdenen her >>

- Jeg bryder mig egentlig ikke om at være afhængig af andre. Jeg vil gerne have et ligeværdigt forhold til mine medmennesker, siger Karen.

Nye artikler på familiejournal.dk

Britta troede ikke, hun var god nok, men så fik hun en anderledes hjælpDa Mona fik konstaretet knogleskørhed, gjorde hun noget helt vildtMikkel er spastiker, men forfølger alligevel sin sjove drøm

Det er skam ikke, fordi hun er utaknemmelig over den hjælp, hendes omgivelser tilbyder hende.

Hverdagsudfordringer

- Som blind har man pligt til at tage folks imødekommenhed som dét, det er. Men det kan godt være irriterende, hvis jeg ikke har brug for hjælp, at blive mindet om, at jeg ligner en, som har. Omvendt, når jeg så har brug for hjælp, er det træls, hvis alle bare går hurtigt forbi en. Det er jo bare ikke nemt, fortæller Karen.

Det er særligt små hverdagsudfordringer, der hurtigt kan hobe sig op og skabe frustration hos den 26-årige studerende.

- Hold op, hvor har jeg tit åbnet den forkerte dåse midt i madlavningen. Kikærter og kokosmælk går jo bare ikke i en chiligryde, indrømmer Karen, der også kan have problemer med at finde ud af, om det er ansigtscreme eller håndcreme, hun er i færd med at smøre sit ansigt ind i. Eller om hun er tæt på at vaske sit sorte tøj med vaskepulveret til hvidt.

App'en Be My Eyes

Med appen Be My Eyes, som bruges med mobiltelefonen, har Karen fundet et nyt hjælpemiddel. Med et enkelt tryk kan man ringe op til en seende, der har meldt sig som frivillig, og få svar på sit spørgsmål inden for ganske få minutter.

Be My Eyes-netværket består i skrivende stund af 158.207 seende og 15.848 blinde på globalt plan, og Karen benytter gerne denne mulighed for hjælp flere gange om ugen.

Britt tilbød en helt særlig hjælp, og pludselig fik hun sig en ny søster >>

- Man skal ikke undskylde og spørge, om folk har tid, for i og med de tager telefonen, så har de jo tid, fortæller Karen. - Jeg kan godt lide, at jeg kan stille mit spørgsmål, uden at der skal etableres et forhold, som jeg på en eller anden måde skal stå til regnskab for. Folk har jo ikke krav på at vide, hvor jeg skal hen, eller hvad jeg skal. Det virker, som om dem, der har meldt sig som frivillige hos Be My Eyes, er med på præmissen om, at når jeg ringer og spørger, hvilken dåse jeg står med, så er det, fordi jeg er i gang med at lave mad og skal videre i processen, siger Karen.

Mens Familie Journals udsendte besøger Karen, demonstrerer hun, hvordan app'en virker. Se den korte video her:


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.