Droppede karrieren og blev fårehyrde

Torsdag, 19. februar 2015
af Greta Johansen, foto: Birger Vogelius
Winnie måtte opgive karrieren og blev fårehyrde istedet. I dag elsker hun at være ude i naturen og sammen med sine dygtige fårehunde styre rundt med flere hundrede får og lam.

Der lugter af stald, fugtig uld og hund. 10 væddere nedstirrer hinanden, de er lige blevet sat på stald, så nu skal det afgøres, hvem der bestemmer her. Vædderne tror, det er dem, der bestemmer, men fårehunden Sally ved bedre: Det er hendes "mor", Winnie, der styrer her i stalden.

Winnie Hansen-Schwartz er fårehyrde, og hendes job er at passe små 200 får og lam på en gård i nærheden af Kolding, og i bogstaveligste forstand skille fårene fra bukkene - især nu, hvor vædderne skal hjem i stalden.

For nogle år siden havde Winnie en karriere. Hver dag tog hun sit pæne tøj på, når hun gik på arbejde. Hun var industrilaborant med ansvar for sin egen afdeling. Hun var 25 år, og livet var lagt på skinner - indtil det altså en dag røg af sporet.

- Jeg kom desværre til at lide af duft- og kemikalieoverfølsomhed, som betød, at jeg måtte opgive mit job.

I 2003 blev jeg sygemeldt, og så prøvede jeg alle mulige og umulige ting af i de næste fire år, men jeg kunne simpelt hen ikke tåle noget som helst, husker Winnie.

Ville have masser af dyr

Heldigvis boede Winnie allerede dengang langt ude på landet på en gård, for hun ville have masser af dyr og luft omkring sig - og det havde hun. Især hunde. Den første hyrdehund, hun fik, hed Nikita, og da hun første gang prøvede agility med den, var hun helt solgt. Senere kom der så nogle får til, og da både Nikita og Winnie godt kunne lide at flytte rundt på fårene sammen, var grundlaget for en altopslugende hobby lagt.

Populære artikler på familiejournal.dk

Laura fortalte sin historie til statsministerenMarie tabte 30 kiloStrikkeopskrift på vamset trøje

Læs også om labradorhunden Emma, der ved en fejltagelse blev kidnappet

- Før jeg blev syg, var jeg begyndt med et par får selv i år 2000. Senere var det så løbet op til 40 får, og jeg var blevet medlem af Dansk Hyrdehundeklub, men det var stadig kun en hobby.

Winnie havde flere gange lånt får hos fåreavler Thorkild Kjær, der havde en større besætning, og da hun havde lånt Thorkild Kjærs får nogle gange, tilbød han hende et job som fårehyrde.

Stor frihed

- Nu er jeg ude i naturen hver eneste dag, og jeg har en utrolig stor frihed. Jeg er fårehyrde for omtrent 200 får, der afgræsser marker forskellige steder, så derfor kører jeg rundt og ser til dyrene. Sammen med hundene driver jeg dem ud og hjem, når det er nødvendigt.

Det er stort at se de små lam, men jeg ville lyve, hvis jeg ikke siger, at der også er dårlige dage i mit fag: Det er, når der dør for mange lam, eller hvis dyrene ikke trives, men det sker heldigvis ikke så tit.

Faktisk er jeg glad hver dag, når jeg går på arbejde, og jeg savner ikke min karriere et øjeblik


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.