Min drøm er opfyldt

Torsdag, 26. februar 2015
af Caroline Grønne Wigdal, foto: Alex Tran
Mikkels store drøm var at blive skuespiller, men det kunne let være forblevet en drøm, for det er ikke nemt at få roller, når man er spastiker og sidder i kørestol. Men Mikkel gav aldrig op...

- Jeg gør ikke noget halvt, siger han. Og det gælder også i rollen som Joseph Merrick i historien om elefantmanden, der i et omrejsende cirkus bliver vist frem som et dyr i et bur. Historien foregår tilbage i 1880'erne i London. Instruktør Therese Willstedt ville have en skuespiller til sit stykke "Elefantmanden", som ikke er almindeligt skabt, for hun ville være sikker på en helt særlig indlevelsesevne. Det var derfor, hun valgte Mikkel Lund.

Læs også om Antoniett der hjælper andre

Mikkels princip

Princippet om ikke at gøre noget halvt bestemte Mikkel sig for, samtidig med at han bestemte sig for at blive professionel skuespiller. Nu, 15 år senere, er han faktisk i mål, for en sommeraften skrev Odense Teaters direktør til ham på Facebook, om han kunne tænke sig en bærende rolle i "Elefantmanden".

- Jeg skulle lige læse det nogle gange for at være sikker på, at jeg havde læst rigtigt. Det er helt sindssygt. Jeg fik en hovedrolle tilbudt, som jeg ikke engang selv havde gjort noget for at få, siger Mikkel med begejstring i stemmen.

Da Mikkel blev født, trak han ikke vejret, og derfor er nogle centre i hans hjerne ødelagte. Sprog og intelligens fejler intet hos ham. Han er kun en smule udfordret, når det gælder matematik og geometri. Det er de dele af hjernen, som styrer bevægelserne, der er skadet.

Da han var færdig med sin uddannelse inden for it, begyndte han at kede sig. Lige til en dag, hvor en bekendt lokkede ham med i amatørteater. Her fik Mikkel med det samme øjnene op for, hvad han havde lyst til at bruge sin tid på. Det var der, han besluttede sig for, at han ville være skuespiller. Men det var også allerede der, i år 2000, at de første udfordringer kom.

Evig ja-hat

- Jeg ville gerne til London og tage min uddannelse. Men kommunen tillod det ikke, for jeg måtte ikke tage en hjælper med ud af Danmark i længere perioder, fortæller han. Det var altså ikke kun kørestolen, han var bundet til.

- Men så blev jeg stædig, fortæller Mikkel. Og derfor kørte han i et år en sag, hvor han kæmpede for at få lov til at rejse til London med en hjælper. - Det var ikke nemt. Jeg arbejdede sammen med mange forskellige sagsbehandlere, husker Mikkel. Men han vandt sagen. I 2002 færdiggjorde han sin uddannelse til skuespiller hos The Liverpool Institute of Performing Arts.

Mikkel Lund bor i sin egen lejlighed i Charlottenlund, hvor der døgnet rundt på skift er tre forskellige hjælpere. For tiden øver han alle hverdage fra 12 til 18 på "Elefantmanden". Når han ikke har et skuespillerjob, så leder han efter et.

- Jeg har prøvet mange gange at blive afvist, fordi jeg sidder i kørestol, fortæller Mikkel. Men på trods af afslag på afslag er cv'et ikke tomt. Han har haft mange små roller i flere teaterstykker, blandt andet "All My Dreams Come True" på Aarhus Teater og Teater Sort/Hvid, og han har været med i novellefilm og underholdningsshows..

Den intense træning på Odense Teater gør ikke kun Mikkel til en dygtigere skuespiller. Det er også en personlig udvikling for ham. Han har nemlig bestemt sig for hver dag at tage ja-hatten på, og igen gør han det fuldt ud.

- Jeg har helt vildt højdeskræk, og i min rolle bliver jeg flyttet rundt på som et møbel og spændt op i en sele. Så nu er angsten for højder overvundet, fortæller han.

- Og det er ikke min kørestol, som jeg synes, er mest udfordrende i mit liv. Det er sådan noget, som andre også synes, er udfordrende. Som relationer til andre mennesker, siger Mikkel.

Alle drømmene

Når Mikkel ikke står på scenen, er han glad for gode film og bøger, og så går han til ridefysioterapi to gange om ugen. Interesser, som egentlig ikke får lov til at fylde meget, for Mikkel vil hellere søge skuespillerjobs og øve sig, så han har mere at fortælle om på sin hjemmeside mikkellund.dk. Når det ikke handler om levevejen, som for Mikkel er fyldt med replikker, makeup og kostumer, så drømmer han om en dag at stifte en familie, som han kan give kærlighed til.

- Jeg vil gerne have kone og børn. Og indtil nu har ingen sagt til mig, at jeg ikke kan få børn, siger han.

Vil du læse om andre "Rigtige Mænd"?

Populære artikler på familiejournal.dk

Laura fortalte sin historie til statsministerenMarie tabte 30 kiloStrikkeopskrift på vamset trøje


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.