Doktorfisk hjalp på Gittes psoriasis

Onsdag, 18. marts 2015
af Kurt Balle Jensen, foto: Jørgen Ploug
Psoriasis under fødderne gjorde det i perioder næsten umuligt for Gitte Buchard at gå. Det har de såkaldte doktorfisk Garra Rufa lavet godt og grundigt om på

En sommerdag i 2014 gik Gitte Buchard ind i en lidt speciel butik i Sønderborg, som hun længe havde haft kig på. Det fik afgørende betydning for hendes livskvalitet. Hun led så meget af psoriasis, hun havde store revner i fødderne, og det gjorde forfærdeligt ondt at gå. Denne dag var det rigtig slemt, så Gitte kom ind i butikken som tågænger.

Majbritt blev ramt af sjælden hudsygdom, og udsigten var pension som 22-årig, men...

Vi møder Gitte Buchard hos Sønderborg Doktorfisk i Brogade godt et halvt år senere. Hun er 59 år og har siden 12-års alderen lidt af psoriasis over store dele af kroppen. Der er ingen klynken, når hun fortæller. Hun har lært at leve med det, selv om psoriasis ikke kun er en daglig plage - den har også stoppet hende i det erhverv, hun havde uddannet sig til, nemlig damefrisør.

Psoriasis i hverdagen

Populære artikler på familiejournal.dk

En særlig hobby har givet Line livsglæde trods hjerneskadeHver tredje kvinde får knogleskørhed. Er det dig?Karen er blind, men har nu fundet en ny form for hjælp

Gennem årene er Gittes psoriasis kun blevet værre. Når det aftog det ene sted på kroppen, blomstrede det op et andet sted. Hun blev som ung gift, stiftede familie og fik en søn og en datter. Hun havde et familieliv som så mange andre, men hverdagen var i alle årene præget af sygdommen, som er blevet en trofast følgesvend.

- Kun ryggen og maven er gået fri. I dag har jeg det endda i øregangen. For omkring tre år siden fik jeg udbrud under fødderne, og det resulterede i lange revner og store smerter. Jeg var på det tidspunkt dagplejer og måtte bevæge mig rundt ved at gå på tæer. Det var noget barskt, fortæller Gitte.

Doktor Fisk

Men den dag sidste sommer skete der så noget: Gitte stak fødderne ned til de flere hundrede Garra Rufa fisk. De kastede sig straks over hendes fødder, og allerede efter de første behandlinger kunne Gitte mærke forbedringer. Efter omkring 10 gange med benene i bassinet begyndte der virkelig at ske noget.

- I starten kunne jeg mærke, at fiskene kildede på benene, men jeg kunne ikke mærke dem under fødderne. Der var en tyk skorpe, nærmest en ekstra sål, som de skulle igennem. Men efterhånden kunne jeg mærke mere og mere, og det var jo tegn på, at der skete noget, siger Gitte.

Et bedre liv

Indehaveren af Sønderborg Doktorfisk, Dorthe Rasmussen, har siddet og lyttet, mens Gitte har fortalt. Hun har en enkel forklaring på, hvorfor kontakten med de små fisk fra Tyrkiet er så god.

Et forsøg ændrede Max' dødsdom...

- De fjerner det dårlige væv, renser og blødgør huden. Hun mener, at psoriasissen på Gittes fodbalder er noget af det værste, hun har set på fødder. - Det var rigtig slemt, og det var utroligt at opleve, hvor stor effekt behandlingerne havde på hende, siger hun.

Fiskene suger ikke kun den syge hud i sig, de efterlader også et helende enzym. For Gitte betød det, at hun kom til at gå normalt igen, og det har givet hende et bedre liv. De hyppige besøg blev afløst af sjældnere besøg, da hun blot skulle holde psoriasissen under fødderne nede. Men da hun efter et fald måtte holde pause et stykke tid, kom problemerne under fødderne langsomt tilbage, og så var der noget til fiskene at tage sig af igen.