Strikkede brystproteser til brystopererede kvinder

Mandag, 7. juli 2014
af Tove Cravens, dansk oversættelse: Pia Christensen, foto: Jacob Ljørring
Gratis strikkeopskrifter: De strikkede brystproteser kan bruges i badedragter, regulære brystholdere eller specielle brystholdere med ”lomme”.
Strikkede brystproteser

I Familie Journal nr. 28, som udkom mandag den 7. juli, kan du læse artiklen om Pia Christensen, der strikker proteser til brystopererede kvinder.

Herunder får du opskriften på proteserne, som er forfattet af Tove Cravens i USA, og som Pia strikker brystproteser efter.

Du kan også videoen med Pia og Karen, som har nydt godt af proteserne, her:

Pia er kvinden bag de strikkede brystproteser i Danmark. læs mere her

Strikkede brystproteser

Der strikkes med blødt akryl garn, hvilken som helst farve i baby, sports og eller sweater vægt. Ca. 6 masker pr. 2,5 cm med udtagningerne. Juster pinde størrelsen til garnet og brug en størrelse mindre end anbefalet for garntypen.

De færdige størrelser forneden er kun vejledende, da selve størrelsen kommer an på garntypen.

Af yderligere materialer skal bruges en stoppenål med stort øje og ikke spids samt fyld af spundet 100% polyester.

Se forkortelser og brugertips

Slå 3 masker op og en tråd ende på ca. 10 cm.

1. pind: strik ret = ingen brystvorte.
2. pind: strik ret og tag ud i hver maske. Nu har du 6 masker på pinden.
3. Pind: strik ret og tag ud i hver anden maske. Så har du 9 masker på pinden.

Nu begynder du at bruge strømpepindene: ?1 ret, tag ud i den næste maske, 1 ret.? Skub disse 4 masker til midten af pinden Med den næste (tomme) pind gentag fra ? til ? og igen med den 3. pind.
Nu har du 3 pinde med hver 4 masker. Hold dem som et U foran dig med garnet på pinden i højre hånd.
Pas på ikke at dreje arbejdet. Med den tomme pind strikker du nu maskerne RET fra pinden i venstre hånd, dvs på denne omgang tager du ud i den sidste maske. Gentag på de næste to pinde. Der strikkes RET hele vejen rundt. Når du skifter fra den ene pind til den næste, så stram garnet lidt ekstra, så der ikke bliver løse masker.

Er du vild med at strikke? Så vær med i Familie Journals strikkefællesskab på Facebook HER!

Fortsæt på denne måde med at tage ud i den sidste maske på hver pind, indtil du har det ønskede antal masker på hver pind alt efter, hvad størrelse du strikker.

Tip: Efter de første ca. 10 omgange kan du trække "opslagshalen" indeni og så bringe den ud til at markere begyndelsen af omgangen. Du behøver ikke at tælle hele tiden, kun når du nærmer dig den ønskede størrelse.

Jeg husker ikke, hvordan bh størrelser betegnes på dansk, så her er amerikanske størrelser:
A cup 15 - 17 masker på hver pind total 45- 51. Få forespørgsler efter denne størrelse

B cup 18 - 20 masker på hver pind total 54- 60. Ikke mange bruger denne størrelse

C cup 21 - 25 masker på hver pind total 63 - 75. Denne størrelse bruger mange

D cup 26 - 30 masker på hver pind total 78 - 90. Mest efterspurgte størrelse

DD cup 33- 36 masker på hver pind total 99- 108. Nogle ønsker denne størrelse

Når du har det ønskede antal masker, strikkes der 2 omgange VRANG med 2V sammen I begyndelsen af hver pind - Dette gør protesen lidt mindre trekantet og giver en "fold", hvor protesen bøjes om.

Herefter strikker du alle omgange RET og strikker 2R sammen i slutningen af hver pind til der er 5 masker tilbage på hver pind. Klip garnet ca. 25 cm fra den sidste maske.

Nu kan du enten trække garnet gennem alle maskerne med stoppenålen, eller som jeg gør, strik maskerne af én ad gangen og træk garnet igennem, indtil de alle er af pindene.

Med stoppenålen lukker du nu det lille hul i begyndelsen af protesen og trækker garn enden indeni. Det giver antydningen af en lille vorte, men stikker ikke frem.

Så fylder du protesen med 100% fiber polyester gennem hullet bagpå, (fyld den ikke for meget; den skal
være blød og eftergivende og føles som et rigtigt bryst), træk garnet til, så hullet lukkes. Med nålen trækker du så garnet op gennem protesen og ud i "vorten", hvor du fæstner den med et par sting, således at bagsiden er en smule hul.

Disse proteser kan bruges i badedragter, regulær brystholder eller specielle brystholder med "lomme". Det anbefales at bruge en lille sikkerhedsnål til fæstning om nødvendigt. Nogle sikkerhedsnåle ruster i saltvand.

Smukke sjaler