Opskrifter

Syrnet kartoffelbrød og hjemmerørt smør

Lørdag, 16. november 2013af Redaktionen
Lav dit eget smør til brødet

Mælke- og eddikesyregæring er en form for konservering, der har været kendt i mange hundrede år. Nu er den igen blevet populær, og mange kokke taler om konservering og fermentering, der er en gæringsproces, fordi fermenteringsbakterierne er gode for vort tarmsystem. Teknikken bruges til alt lige fra surmælksprodukter, saltede kål og kartofler til fremstilling af vanilje, der er en fermenteret stængel fra en orkidéplante. Smagen, der opstår, er fin og derfor noget, der skal udnyttes i maden.

Ingredienser til syrnet kartoffelbrød

(4 flade brød)

2 store bagekartofler
½ dl groft salt
1 dl kærnemælk
2 dl vand
15 g gær
600 g tipo 00 eller andet bagestærkt hvedemel
Smør til pensling

Fremgangsmåde til syrnet kartoffelbrød

Skræl og riv kartoflerne groft. Vend dem grundigt rundt med salt. Lad dem stå koldt i 2 dage. Tilsæt kærnemælk og lad det trække yderligere en dag. Smag, om det er for salt, hvis det er det, må det sies, og der skal så kun bruges lidt af lagen. Bland med vand og gær og ælt med så meget mel, at dejen kan æltes på bordet, ælt den i 10 min. Lad den hæve 1 time. Del dejen i 4, rul dem ud til flade brød og lad dem efterhæve 20 min. Bag dem ved 225º i 10 min. Steg dem færdige på en grillpande penslet med smør. Servér med hjemmerørt smør



Ingredienser til hjemmerørt smør

(100 g)

2½ dl piskefløde
1 dl cremefraiche 18%
½ -1 spsk. groft salt

Fremgangsmåde til hjemmerørt smør

Rør piskefløden med cremefraiche og lad det stå køligt, men ikke koldt natten over. Kom det i et stort glas med tætsluttende låg og ryst, til det begynder at klumpe. Fortsæt, til kærnemælken er skilt ud fra smørret, si det hele igennem et klæde, så smørret holdes tilbage. Ælt smørret med salt og smag det til. Hvis du vil have smørret mere luftigt og cremet, kan du piske det op med lidt mere fløde eller cremefraiche.

Bageopskrift: Helle Brønnum Carlsen

JEG ELSKER KAGE

Er du også vild med kage? Så vær med i Familie Journals kagefællesskab på facebook.
Se mere her

Find flere opskrifter her...
Tranebærbrød
Kvikt kernebrød


Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop