Opskrifter

Mad med honning

Fredag, 18. juli 2014af Helle Brønnum Carlsen, foto: Carina Krügerfoto: Carina Krüger
Honning er det rene mirakelmiddel i køkkenet, det afrunder og understreger smagen i maden. Honning er sødere end sukker og kan erstatte sukker i mange retter. Her får du tre spændende opskrifter, hvor det gule guld giver en skøn smag.

Her får du opskrifter på:

  • Honningglaseret kyllingebryst med ferskensalat
  • Sommergrønt med honningdressing
  • Honningis med knas

Her gør honning (også) godt

  • En skefuld på yoghurten eller skyren om morgenen
  • I smoothie i stedet for sukker
  • I dejen, når du bager især i rugbrød, både for smagen og hæveevnen
  • I sovsen, da det runder den godt af.

Fremgangsmåde til honningglaseret kyllingebryst med ferskensalat

Varm olien op i en stor pande. Drys kyllingestykkerne med salt og peber på skindsiden og brun dem ved høj varme på panden. Læg dem i et ildfast fad. Hæld honning over kyllingestykkerne, så overfladen er dækket og drys sesamfrøene over. Sæt fadet i ovnen ved 180º i 15 min., til kødet er gennemstegt. Tiden gælder for brystkød uden ben, hvis der er ben, skal det stege mindst 10 min. længere. Lav salaten imens. Skyl agurken, flæk den på langs og skrab kernerne ud med en ske. Skær kødet i tern. Bland revet citronskal, citronsaft og chiliflager i en skål. Skær fersknerne i både. Vend agurker og ferskner i dressingen og tilsæt olie og honning. Anret salaten på tallerknerne og læg ferskensalaten ovenpå. Servér med kyllingebrystet.


Opskrift på sommergrønt med honningdressing














(4 pers.)

1 icebergsalat
1 bdt. små gulerødder med top
1 lille fennikel med top
1 sommerløg
Krydderurter efter smag
2 små, sure sommeræbler

Dressing
1 spsk. æbleeddike
1 spsk. bornholmsk sennep
2 spsk. sommerhonning
Salt og peber
3 spsk. mild rapsolie


Fremgangsmåde til sommergrønt med honningdressing

Skyl salaten og lad den dryppe af. Skyl gulerødderne, skær lidt af toppen og skær dem i halve på langs. Snit fenniklen fint og gem lidt af de grønne toppe. Skær sommerløget i tynde både eller skiver. Pluk bladene af krydderurterne. Rør dressingen sammen og smag den til. Skær de udkernede æbler i tynde både, vend dem i dressingen og tag dem op igen. Vend fennikel, gulerødder og løg i dressingen. Anret salatbladene på et fad og læg grønsagerne over. Top med æblebåde og krydderurter.


PRØV OGSÅ: Frugttærte med honningtosca


Opskrift på honningis med knas
















(4 pers.)

2 æggeblommer
½ dl nyslynget sommerhonning
½ vaniljestang
2 dl piskefløde
1 dl skyr naturel
2 spsk. havregryn
1 spsk. honning
2 spsk. mandler
1 tsk. kanel
300 g hindbær
2-3 spsk. rom

Fremgangsmåde til honningis

Pisk æggeblommerne med honning, til det skummer. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud i. Pisk fløden til skum. Fold fløde og skyr i æggeblommerne. Smag cremen til med honning og frys cremen i 4 timer. Rist havregryn og honning på en pande i 5 min. Hak mandlerne og kom dem ved havregrynene sammen med kanel. Fordel hindbær og is i 4 glas og drys med havregrynsknasen. Hæld lidt rom og honning over ved servering.

Tip: Gem de tomme vaniljestænger i et glas med sukker. Når du har ca. 10-15 stænger, blendes det hele og sies, og nu har du det fineste vaniljesukker.