Ønskemad: Mad i stegeso - med saft og kraft
Foto: Jette M. Vesterager

Hver måned opfylder Helle Brønnum en læsers ønske om madopskrifter.

Ønske
Ane-Marie Gregersen Rasmussen fra Hammel efterlyser opskrifter til römertopf, også kaldet en stegeso.
    Ane-Marie efterlyser både hverdags- og gæstemad med f.eks. okse og kylling og har en traditionel stegeso, som har ligget ubrugt i køkkenskabet i nogle år.

Om en stegeso
Stegeso er bedst til langtidsbraiseringer.
    Det betyder, at det skal være kød og grønsager, der tåler lav varme i lang tid.

Kødtyper:
Forkød – dvs. kød forrest på de firbenede dyr, hvor der er masser af muskelaktivitet, men også mange sener og bindevæv.
    Det bliver bedst mørt ved langtidsstegning ved lav varme, men også rigtig godt, når der er tale om væsketilførsel, mens stegning foregår.
    Det kan være stykker som tykkam, nakkekam, tyndbov, tykbov (bovklump), spidsbryst, mellemskært i store tern, skank, rullesteg af tyndbryst, tværreb, osso buco, haler og ribben.
Fjerkræ
    Da helt fjerkræ og alt andet end bryststykker uden ben skal stege ganske længe og let bliver tørt, kan man med fordel tilberede det i stegeso, så man får saftigt kød, og hvis man vil, kan man lige grille skindet til sidst.

Forberedelse

  • Stegesoen skal mættes med væde.
  • Man kan godt sætte den over i god tid, men jeg har nu også erfaret, at selv ½ time, mens man finder og ordner ingredienser, er rigeligt til, at den bliver tilpas våd.
Grønsager 
    Rødder – alt fra rødbeder, selleri til pastinak 
    Løgfamilien 
    Ratatouillegrønt: auberginer, courgette, peberfrugt og løg 
    Fennikel 
    Tørrede bælgfrugter, der dog skal være udblødt natten over i vand, man kasserer inden tilberedning

Væske
    Vand, suppe, vin, øl 
    Frugtsaft og vand med citrus 
    Generelt gælder, at syre er godt for mørningsprocessen af kød og giver mere sprødhed til grønsagerne, der godt kan blive lidt for gennemkogte, hvis de får lige så lang tid som kødet. 

Helle Brønnums forslag kan ses her:















Se også ideer til:
Gode madpakker
80 gæster til kobberbryllup
Barnedåb

Se herlige gryderetter her.

 

  • 28. august 2013 - kl. 12:30
    Hej Helle. Jeg elsker min stegeso, så jeg er igang med at indsamle opskrifter fra nær og fjern. Alle madopskrifterne vil blive lagt ud på <a href="http://stegeso.com">Stegeso.com</a>. Derfor vil jeg høre om jeg må bruge dine gode saftige forslag? mvh. Thomas
  • 15. november 2011 - kl. 11:38
    Faktisk er stegesoen også særdeles velegnet til fisk. Typisk med stegetider fra 45 minutter og helt ned til 15 minutter. Prøv f.eks. hel Tilapia (Hvidfisk, som kan fås forrygende billigt hos de fleste halalslagtere) på bund af rodfrugter og med karftige krydderurter og godt med chili. Serveres med ris. Stegetid 45 minutter ved 200 grader.
Nyhedsbrev
Triwa
Aller Media A/S © 2014 - www.aller.dk
Besøg også Familie Journal på Google+