Opskrifter

Tips om æbler

Mandag, 6. september 2010af Redaktion
Læs Familie Journals tips om æblemos, mikrokompot og frysning af æbler

Frysning af æbler


Rå æbler egner sig ikke til frysning, de bliver mørke og meget bløde. Man kan vende dem i citron- eller ascorbinsyre inden frysningen, men det bliver lidt kemisk.
Æblemos eller kompot, hvor kogte æbler fryses ned i lage med eller uden sukker, er derimod udmærket. Holdbarheden for begge udgaver er ca. et år.

Æblemos


Kog æblerne med eller uden skræl i en smule vand, til de kan moses med bagsiden af en ske. Kogt med skræl bliver æblesmagen kraftigere, og det er tidsbesparende, men kogte æbleskræller kan i nogle tilfælde blive lidt seje og får en kedelig farve.
En anden og nem tilberedning er i ovnen.
Skær æblerne over fra blomst til stilk. Fjern kernehus, blomst og stilk. Læg æblerne med skærefladen nedad på plade med bagepapir. Sæt dem i ovnen 10-15 min. ved 200°, til skrællen har løftet sig som en tophat, og æblekødet begynder at flyde ud på bagepapiret. Skrab mosen ned i en skål, den er meget fast og kraftig og kan fortyndes med æblemost.

En mindre portion æblekompot kan hurtigt laves i mikrobølgeovnen.

Mikrokompot


400 g syrlige æbler
1 dl æblemost
2-3 spsk sukker
2 tsk. kartoffelmel
½ dl vand


Skræl æblerne, skær dem i både og fjern kernehuset. Læg æblebåde, æblemost og sukker i en skål. Kom låg over og kog æblerne 3-4 min. ved højeste effekt, ca. 700 watt. Rør kartoffelmel og koldt vand sammen. Rør jævningen i æblerne under omrøring. Giv kompotten et opkog på ca. ½ min., til den begynder at boble. Afkøl kompotten.

Af Anne Skovgaard-Petersen



Se guiden til æblesorter her...


Find retter med æbler i...
Karamelliserede æbler med rislåg
Normannisk kylling med æble
Æble-blommepie med hyldeblomstskum