Karamelliserede æbler med rislåg
Foto: Jette M. Vesterager

Frysning af æbler


Rå æbler egner sig ikke til frysning, de bliver mørke og meget bløde. Man kan vende dem i citron- eller ascorbinsyre inden frysningen, men det bliver lidt kemisk.
Æblemos eller kompot, hvor kogte æbler fryses ned i lage med eller uden sukker, er derimod udmærket. Holdbarheden for begge udgaver er ca. et år.

Æblemos

 
Kog æblerne med eller uden skræl i en smule vand, til de kan moses med bagsiden af en ske. Kogt med skræl bliver æblesmagen kraftigere, og det er tidsbesparende, men kogte æbleskræller kan i nogle tilfælde blive lidt seje og får en kedelig farve.
En anden og nem tilberedning er i ovnen.
Skær æblerne over fra blomst til stilk. Fjern kernehus, blomst og stilk. Læg æblerne med skærefladen nedad på plade med bagepapir. Sæt dem i ovnen 10-15 min. ved 200°, til skrællen har løftet sig som en tophat, og æblekødet begynder at flyde ud på bagepapiret. Skrab mosen ned i en skål, den er meget fast og kraftig og kan fortyndes med æblemost.

En mindre portion æblekompot kan hurtigt laves i mikrobølgeovnen.

Mikrokompot


400 g syrlige æbler
1 dl æblemost
2-3 spsk sukker
2 tsk. kartoffelmel
½ dl vand


Skræl æblerne, skær dem i både og fjern kernehuset. Læg æblebåde, æblemost og sukker i en skål. Kom låg over og kog æblerne 3-4 min. ved højeste effekt, ca. 700 watt. Rør kartoffelmel og koldt vand sammen. Rør jævningen i æblerne under omrøring. Giv kompotten et opkog på ca. ½ min., til den begynder at boble. Afkøl kompotten.

Af Anne Skovgaard-PetersenSe guiden til æblesorter her...


Find retter med æbler i...
Karamelliserede æbler med rislåg
Normannisk kylling med æble
Æble-blommepie med hyldeblomstskum

 

Nyhedsbrev
Triwa
Aller Media A/S © 2015 - www.aller.dk
Besøg også Familie Journal på Google+