Løb for alle

Onsdag, 18. april 2012
af redaktionen, slankedoktor.dk
Som nystartet løber kan det være svært at holde motivationen oppe - det er enten for hårdt, kedeligt eller giver ikke den ønskede effekt...
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Intervaltræning gør mere ved dit vægttab end udholdenhedstræning og bevarer din motivation. Prøv 10-20-30 løbeprincippet, hvor du løber 10-20-30 i blokke á 5 minutter. Træningsprincippet ser sådan ud:

- 30 sekunder langsomt (lav-intensitet) løb.
- 20 sekunder ved moderat hastighed
- 10 sekunder spurt.
Hold en pause på to ca. minutter mellem blokkene.

Også for nybegyndere
Løbere, der benytter intervalprincippet 10-20-30 forbedrer både hurtighed, sundhed og motivation. Det gælder unge som ældre samt erfarne og ikke-erfarne løbere.
Intervalprincippet har vist sig at give resultater på den 'halve tid', idet du slipper for at skulle ud på lange løbeture.
Princippet går i alt sin enkelthed ud på, at du starter med at løbe langsomt - dvs. ved lav-intensitet i 30 sekunder. Herefter sætter du farten op, og løber nu i et moderat tempo i 20 sekunder. Afsluttende spurter du i 10 sekunder.
Det er den intensitet og det pres, du selv sætter på din krop, der gør forskellen. Vigtigst er dog, at du har kræfter nok til at løbe de sidste ti sekunders spurt, da disse har vist sig at have den størst gavnlige effekt. Du skal derfor hellere sætte farten ned i de 20 sekunders moderat tempo, hvis du fornemmer dine kræfter er ved at slippe op - fremfor at sætte tempoet ned i de sidste 10 sekunders sprint.

Glem ikke opvarmningen
For at undgå skader skal du ikke starte for hårdt ud som nystartet løber. Du bør varme op i min. 10 minutter. Det anbefales, at du specielt opvarmer baglår, da der sker en eksplosion i muskler og fibre, når du sætter i spurt - høje hælspark og knæløft er gode opvarmningsøvelser.
Er du nybegynder i forbindelse med løb, bør du først benytte dig af træningsprincippet, når løbebevægelsen i ben og fødder er blevet naturlig for dig. Start med intervaller á 2 x 5 min. eller mindre de første 3-4 uger.
Det er vigtigt, at du hele tiden føler, at du presser dig selv, for at opnå størst mulig udbytte af træningsprincippet.

Hvorfor intervaltræning?
Afgørende for vægttab er ikke hvilket substrat (fedt eller kulhydrat), der forbrændes. Det handler kort sagt om, at have et større energiforbrug end energiindtag, når du forsøger at tabe dig.
Ved høj-intenst arbejde - altså intervalarbejde - øges dit energiforbrug væsentligt mere end ved udholdenhedsarbejde. Det vil medvirke til et hurtigere og større tab af legemsfedt, idet intervalarbejde udføres i væsentligt kortere tid.

Med Familie Journals Slankeklub får du personlig rådgivning til dit vægttab

Læs også:
Løb dig klogere
Løb med andre
Løb dig glad