Gigt og kost

Søndag, 17. november 2013
af Det Sunde Liv/Foto: All Over Press
Lider du af gigt, så kan din livsstil være med til at forebygge eller mindske generne af gigtsygdommen.

Gigt er en fællesbetegnelse for over 200 sygdomme i bevægeapparatet, der består af knogler, led og muskler, hvor slidgigt er den mest udbredte. Man ved ikke præcist hvorfor gigt opstår - og alt efter hvilken gigtsygdom der er tale om, så kan der være forskellige årsager til at sygdommen opstår. Det man ved, er, at gigt kan være arvelig eller skyldes livsstil, men også, at det kan ramme helt tilfældigt uden nogen grund.
Sund kost og gigt

LÆS OGSÅ: Miniguide til folkesygdommen gigt

Sund kost og gigt går hånd i hånd! Er du ramt af gigt, så kan kost og fysisk aktivitet være med til at styrke din krop, så du har det bedste udgangspunkt for velvære i hverdagen. Og du skal bestemt ikke undervurdere den gode følelse, det også giver, selv at gøre noget aktivt og tage styringen over din sygdom.

Følger du fødevarestyrelsens 10 kostråd, er du langt og mindsker samtidig risikoen for overvægt og hjertekarsygdomme. Dette er især væsentligt, hvis du har gigt, da undersøgelser tyder på, at der er en sammenhæng mellem gigt og overvægt - og det er veldokumenteret, at de inflammatoriske gigtsygdomme øger risikoen for hjertekarsygdomme.

De vigtigste leveregler med gigt

  • At du spiser varieret hver dag
  • At du får 600 gram frugt og grønt om dagen
  • At dit daglige behov for kulhydrater, fedt og proteiner bliver dækket
  • At dit daglige behov for vitaminer og mineraler bliver dækket.
  • At du får de næringsstoffer, din krop har brug for - især når gigten er i udbrud
  • At du får ca. 350 g fisk om ugen
  • At du får vegetabilske olier som raps- og olivenolie, nødder og mandler

Hvordan rådene omsættes til en decideret plan over den daglige kost, kan en diætist hjælpe dig med. En personlig kostplan vil tage højde for, hvilke mål du har, men også tage hensyn til hvilken gigtsygdom, du lider af. Et sammenspil mellem disse to faktorer, vil give en håndgribelig og målrettet madplan, som passer til dine behov.