Jeg følte, det var mig, der var forkert

Mandag, 8. december 2014
af Katrine Sivkær Pettersen, foto: Søren Lamberth
I mange år smilte Laura til omverdenen og skjulte sin fars alkoholmisbrug. I dag har hun fået hjælp af TUBA og er ikke længere bange for at fortælle sin historie – heller ikke til Danmarks statsminister...

Populære artikler på familiejournal.dk

12-årige Kirstine har fået ny hjerteStrikkeopskrift: Herlig raglansweater til hamStrikkeopskrift: Hr. og fru Nissen

I dag ved 21-årige Laura Koch godt, at hun har lov til at være både sur og ked af det. Men i sin opvækst var det nemmere at lade, som om alting var godt. Selv om virkeligheden var en helt anden. Laura voksede op med en far, der drak. Mere end bare en gang imellem. Han kunne hverken skjule det for Laura, hendes mor eller hendes syv år yngre bror. Derfor brugte Laura mange timer på at forestille sig, at alt var anderledes.

- Dengang drømte jeg mig væk eller over i en anden familie. På computeren spillede jeg The Sims og lavede min egen perfekte familie.

I dag har hun lært at sætte ord på det at vokse op som pårørende til en far med et alkoholmisbrug. Siden januar har hun besøgt adskillige skoler og fortalt sin historie i håbet om at komme tabuet til livs. Laura har fået hjælp af TUBA (Terapi og rådgivning for Unge som er Børn af Alkoholmisbrugere), og de har derfor inviteret hende og statsministeren indenfor til en snak om alkoholmisbrug i familien.

- Jeg var rimelig nervøs, siger Laura efter mødet med Helle Thorning-Schmidt. Hendes mimik afslører, at ordet "rimelig" er en pæn underdrivelse.

- Jeg kan godt forstå, at din mor er stolt, Laura. Jeg bliver helt rørt af din historie, siger Helle Thorning-Schmidt og fortsætter efter en kort pause.

- Det er en vigtig historie at få fortalt, og det må have krævet enormt meget mod at stå frem. Det er flot, at du fortæller den til mig i dag, men det er næsten endnu flottere, at du bruger tid på at tage ud på skoler og fortælle den.

Læs også: Anika har livsglæde trods konstant hovedpine.

Historien er ikke unik

Laura voksede op på Frederiksberg i København med sine forældre og lillebror. Lauras forældre kunne, som mange andre, godt finde på at dele en flaske vin til aftensmaden, men Lauras far stoppede ikke der. Han gik ned i kælderen, hvor han drak lidt mere af den vin, han havde stående. Når Laura havde veninder på besøg, prøvede hun at ignorere, at faren sagde mærkelige ting, at han nogle gange blev lidt vred eller simpelthen gik i seng.

- Det er en svær tid at huske, for jeg levede i en osteklokke, og der er ting, jeg har fortrængt eller glemt.

Studievejlederen anbefalede Laura at tage kontakt til TUBA, og der gik kun en måned, før hun gik gennem døren og mødte psykologen Trine, som hun talte med en gang om ugen i et halvt år. Herefter startede hun i gruppeterapi.

Det og hendes mor støtte hjalp, og Laura har i dag ikke svært ved at tale om farens alkoholmisbrug.

- For mig er det vigtigt at fortælle, at selv om jeg engang har ønsket at være en anden, har jeg indset, at det er okay at være mig. Jeg kan bruge mine oplevelser konstruktivt. Og forhåbentlig kan jeg nå ud til - og hjælpe - nogle, der har været i samme situation, afslutter Laura, der i dag læser til sygeplejerske.

Læs mere om TUBA her.


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.