På besøg i årstidshaven hos dronning Margrethe

Søndag, 6. august 2017
af tonie@familiejournal.dk Foto: Carina Krüger m.fl.
Da dronning Margrethe fyldte 75 år, fik hun en årstidhave i gave af Folketinget, regeringen og en række virksomheder. Haven har været nogle år undervejs, men står nu færdig og er særdeles smuk. Vi har været på besøg i dronnings smukke årstidhave, for at se de flotte blomster og høre om tankerne bag haven.

Dronning Margrethe fik haven i gave

En have, der er smuk på alle årstider, er en drøm for alle haveejere. Såmænd også for dronning Margrethe, og hun har fået sit ønske opfyldt med den nye Årstidshave på Fredensborg Slot. Den private del af slottets have var nemlig blevet lidt ”træt” i bedene, og efter dronning Margrethes idé opstod tanken om at genskabe den som en Årstidshave med fire forskellige haverum, der har noget at byde på om foråret, i forsommeren, i sensommeren og om efteråret. Årstidshaven var en gave fra Folketinget, regeringen og en række virksomheder til dronning Margrethe, da hun fyldte 75 år, så den har været nogle år undervejs, inden den stod færdig sidste efterår.

Udformningen af den nye staudehave tager afsæt i gamle planer fra 1700-tallet, men i en nutidig fortolkning.

En have for hver årstid

Haven er anlagt på et sted, hvor der engang var et hus til fasanavl og fire fasangårde. De fire gårde er blevet til fire haver, hvis kanter udgøres af bøgehække, og det tidligere fasanhus, der lå på stedet, er ”gendigtet” som et hækrum i midten af anlægget. Her har også en flot kobberskulptur skabt af prins Henrik fået plads.

Forårshave

En dejlig forårshave er placeret ved kongefamiliens gamle legehus med vilde tulipaner (tulipa sylvestris og tulipa turckestanica) og tusindvis af påske- og pinseliljer samt en frugtlund med forårsblomstrende træer som pærekvæder og mispel. Farverne er overvejende hvide og gule.

Forsommerhaven

En forsommerhave i sartgule, rosa, lilla og pink toner tager over, når forårshaven bliver træt, og folder sig rigt blomstrende ud med bl.a. lupiner, iris, vortemælk, løvefod, pæoner og akelejer.

Sensommerhaven

Når solen og varmen får rigtigt fat, afløses den af en dejlig sensommerhave med kraftigere og mere mættede farver som bl.a. bordeaux, pink og orange i ét bed, blåt, gult og violet i et andet. Planterne i sensommerbedet er bl.a. ridderspore, asters, floks, sankthansurt, salvier, montbretia og et utal af struttende sunde georginer i varme, flammende kulører. I alt er der plantet cirka 6.000 stauder i hele haven, og alle de sensommerblomstrende står i fuldt flor netop nu.

Efterårshaven

Om efteråret, når staudebedene taber fart, toner stærke farver frem på træerne i efterårshaven, for de er nøje udvalgt efter deres farvestærke, gyldne og rødgyldne løv.

Her finder man f.eks. en humlebøg, et papegøjetræ, japansk løn, sort valnød og japanske kirsebær – sidstnævnte spiller yderligere en vigtig rolle til foråret, hvor deres fine blomstring finder sted.

Landskabsarkitekten

Ansvaret for den store omlægning af haven har ligget på skuldrene af landskabsarkitekt, ph.d, Christine Waage Rasmussen, Slots- og Kulturstyrelsen. Hun havde til opgave at sikre både de store, historiske linjer såvel som de små detaljer, bl.a. at bedene og væksterne i dem, skulle ligge rigtigt efter sol- og skyggeforhold samt årstidernes lysindfald.

Tidspunktet for de enkelte planters blomstring har naturligvis spillet en hovedrolle for sammensætningen i de enkelte afsnit i Fredensborg Slots Årstidshave. Der er også arbejdet meget med farverne, formerne og kontrasterne i plantevalget til de enkelte afsnit. De mere kølige farver, blå, gul, lilla og hvid, dominerer således forsommerbedet, mens sensommerbedet er præget af varme, mættede farver.

Stauderne er sammensat med henblik på at give livligt farvespil samt variation i blad- og blomsterforme. De skulle også være nemme at passe, så man har prøvet at undgå planter, der selvsår sig alt for villigt. Dog med få undtagelser, som man ikke ville undvære, for eksempel riddersporer, For at skabe bede, der kan ses fra alle sider, er de bygget op, så de høje planter primært er i midten.

Læs også: Vores allesammens dronning Margrethe nyder at være farmor

Til kongefamiliens fornøjelse

Blomster til buketter og dekorationer tages primært fra slottets urtehave, der er beregnet til at skære af, men der bliver også taget lidt fra årstidshaven, som også bruges som privathave,

primært når kongefamilien kan nyde den alene, efter at gartnerne er gået hjem om eftermiddagen.

Godt for dyrelivet

- Vi har valgt planter, der tiltrækker sommerfugle og insekter. Det er en ekstra dimension, der bare giver yderligere glæde i haven, når man har et livligt liv af bier og sommerfugle, siger Christine Waage Rasmussen.

Startede fra bunden

Jorden fra det gamle staudebed på Fredensborg var meget inficeret af skvalderkål, så den er simpelthen blevet kørt bort og erstattet af ny. De nye bede gødes med almindelig gødning i etableringsperioden, og der bruges komposteret komøg til forbedring af jordstrukturen. Og så tilføjer Christine Waage Rasmussen en meget vigtig detalje: -Vi vander!!!

Vil du se årstidshaven?

Årstidshaven på Fredensborg Slot er åben for offentligheden hvert år i juli måned til og med 6. august, hvor det også er muligt at komme ind og se slottets sale, orangeriet og urtehaven. Se www. Kongeligeslotte.dk.

Den offentlige del af Fredensborg Slotshave er åben året rundt.

I galleriet har vi samlet de smukke billeder fra vores besøg i haven.

Dronningens årstidshave

Læs også: Spis din have