Asmund tilbragte sine første uger hud mod hud med mor og far

Lørdag, 21. januar 2017
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
Asmund blev født for tidligt og med overfølsomme sanser. Efter råd fra sygehuset lå han døgnet rundt de første uger af sit liv hud mod hud med sine forældre og derudover så vidt muligt afskærmet fra anden menneskelig kontakt.
Asmund blev født for tidligt

Egentlig var det ikke alarmerende tidligt, at den nu halvandet år gamle Asmund kom til verden: Han så dagens lys, da hans mor, 34-årige Mette Bebe Juel fra Aalborg, var 36 uger og tre dage henne i sin graviditet.

– Normalt regner man børn for at være født til tiden, når det sker i 37. uge og fremefter. Vandet gik i øvrigt på helt almindelig vis, og der var ingen komplikationer under den bare tre timer lange fødsel. Det var ganske vist en sædefødsel, men det er jo også ret almindeligt, fastslår Mette.

Læs også: Søs blev født tre måneder for tidligt

– Vi blev dog hurtigt flyttet fra fødsels- til barselsgangen. Asmund havde ikke kræfter nok til at spise og kunne derfor ikke blive mæt. Af samme grund sov han hele tiden. Selv når han forsøgte at spise, foregik det med lukkede øjne.

Ingen besøg til Asmund

– Samme dag fik vi besøg af en sygeplejerske, der anbefalede os nogle foranstaltninger i anledning af Asmunds tilstand: For det første var det vigtigt, at han fik så meget ro som muligt. Det vil sige, at vi helst skulle undgå at få besøg, og at besøgene i hvert fald skulle vare så kort tid som overhovedet muligt. Sygeplejerskens andet råd var, at enten jeg eller Troels skulle have vores søn hud mod hud døgnet rundt, fortæller Mette og taler hermed om sin livsledsager gennem 14 år, Troels Pedersen, 36. Sammen har parret ud over Asmund også sønnen Thyge, der i dag er 4 år.

– Som vi fik det forklaret, var Asmunds sanser ikke fuldt udviklede. Han havde så at sige ikke noget filter og tog alt for mange informationer ind. Det ville senere kunne give ham problemer med at have støj og store grupper af mennesker omkring sig. Koncentrationsbesvær kunne blive en af konsekvenserne, og bare en ting som at tage ud at handle kunne blive vanskeligt.

– Vi havde aldrig hørt om andre familier i vores situation, der havde fået lignende råd. Men det var vores klare indtryk, at det var Sygehus Nords normale anbefalinger i tilfælde som vores. Og selv om sygeplejersken var meget omhyggelig med at understrege, at vi kun skulle følge rådene, hvis vi selv havde det okay med det, valgte vi at gøre, som hun beskrev.

Rikke Nielsen fik et barn med Downs. Læs historien her.

Harmoniske Asmund

– På det tidspunkt havde mine forældre i Odense allerede forberedt sig på at køre mod Aalborg, så jeg ringede og forklarede dem situationen og aflyste aftalen. Jeg kunne høre på min mor i telefonen, at det var svært for hende, og at hun blev ked af det. Jeg syntes også selv, det var hårdt og rædsomt. Som nybagt mor vil man jo gerne vise sit barn frem. Især til sine forældre, men også til resten af familien og vennerne. Og oveni er der mange hormoner og følelser på spil i sådan en situation, siger Mette.

Der gik fire uger, inden Mettes forældre besøgte deres barnebarn for første gang efter fødslen. Asmund kom i vuggestue i en alder af 11 måneder og var allerede efter en måned klar til fuld tid. I dag er han en glad, omgængelig og harmonisk dreng og ifølge Mette og Troels faktisk mere rolig end Thyge, som i virkeligheden også er født lidt for tidligt, men dog inden for den tidsgrænse, hvor et barn bliver betegnet som født til normal tid, nemlig i uge 38.

Læs også: Musik hjalp for tidligt fødte Alvilda

I Familie Journal nummer 4, der kan købes fra den 23. til den 29. januar 2017, kan du læse hele historien om Asmund og familien og blandt andet få at vide

· Hvordan Mette og Troels delte dagen op mellem sig

· Hvorfor Mette trods alt alligevel syntes, forholdsreglerne også havde sine fordele i starten

· Den fælles interesse, der i sin tid bragte Mette og Troels sammen