Christina og Regitze laver herlig is uden mælk

Torsdag, 2. juli 2015
af Lotte Dalgaard foto: Birger Storm
Sojamælk og friske råvarer er grundlaget for den is, de to veninder Christina og Regitze har sat i produktion. Christina savnede en mælkefri is, og det blev starten på et lille is-eventyr

Det lille, nyindrettede gårdmejeri i Christinas barndomshjem er arbejdsplads for de to 21-årige veninder Christina og Regitze, der har investeret både opsparing og masser af arbejdstimer i produktionen af is lavet på økologisk sojamælk og helt friske råvarer.

Det hele begyndte, da Christina, som ellers spiste is næsten hver dag, pludselig ikke længere kunne tåle mælk.

– Jeg havde en periode, hvor jeg skulle undgå mælk, og jeg syntes heller ikke, der fandtes en is på markedet, som levede op til mine forventninger, så jeg begyndte at lave is derhjemme.

Efterhånden fik Christina eksperimenteret sig frem til et godt resultat og hun fandt et lille mejeri, hvor hun kunne leje sig ind.

Læs også: Meteorologen spår om sommeren

Fandt en partner

I sin fritid gik Christina gik til ridning, og derfra kendte hun Regitze, som var meget interesseret i Christinas projekt.

Regitze havde gået på Suhrs Madakademi og var begyndt i kokkelære, som hun var hoppet fra, fire måneder inden hun hørte om isen.

Regitze ringede til Christina og tog op og kiggede på isproduktionen. Christina syntes, det var en god idé med en sparringspartner og medejer, og sidste sommer satte de to piger så alt ind på at producere is af økologisk sojamælk, der helt naturligt er fedtfattig og med omkring det kvarte sukkerindhold i forhold til almindelige flødeis.

– Vi bruger kun helt friske frugter og bær, og de er jo naturligt søde, så for eksempel bananisen smager virkelig af banan, forklarer Christina.

I øjeblikket har Chriis, som firmaet hedder, otte smagsvarianter hele året og lidt flere om sommeren, hvor sæsonens bær bliver brugt til nye varianter.

Læs hvordan du selv kan lave friske is til børnene

Is i stalden

Det lille mejeri i Fredensborg blev hurtigt for småt til Chriis’ stigende produktion, så Christinas forældre, der ligesom Regitzes forældre støtter de to unge i deres idé, byggede en ny stald til deres heste, satte den gamle i stand og indrettede mejeri på gården i Kyndby ved Jægerspris.

I øjeblikket kan isen kun købes i udvalgte supermarkeder, caféer og helsekostbutikker i hovedstadsområdet samt en butik i Odense og én i Aarhus.

– Folk siger: ”Tænk, at I gider arbejde så meget og stå der til klokken 12 om natten,” siger Christina, og Regitze supplerer:

– Jeg synes ikke, jeg skal på arbejde. Jeg synes bare, jeg skal op til Christina og lave lidt is. Tiden går så hurtigt, og vi har det sjovt imens.

Du kan læse mere på chriis-soyais.dk