Jeg kan ikke lade være med at kæfte op

Lørdag, 1. oktober 2016
Af Mary Steengaard, foto: Thomas Cato
Som barn fik Anne Marie Helger læst højt af sin farmor, og Charles Dickens’ historier om børn, der havde det hårdt, kom til at tegne Anne Maries egen livsgerning.

Intet ville være mere forkert end at påstå, at Anne Marie Helgers barndom og opvækst tilhørte den lavere sociale klasse i Danmark. Derfor burde hun ikke høre ind under den kategori mennesker, der netop normalt forsøger at bryde med miljøet fra deres barneår. Men man må sige, at det lige nøjagtig er det, den 70-årige skuespiller og samfundsrevser alligevel gør – som en vaskeægte mønsterbryder!

Påstanden kræver naturligvis en nærmere forklaring, og Anne Marie fortæller hjertens gerne både om sin vidunderlige barndom og om, hvordan hun som voksen trods – eller måske snarere på grund af – en meget god, kærlig og materielt velfunderet barndom udviklede sig til at blive en af vores allerfremmeste forkæmpere for de svage i samfundet.

Rørte ikke en finger

Barndommen foregik nærmest i en lang rus af forkælelse.

– Hos farmor og farfar i Charlottenlund blev vi vanvittig forkælede. Vi måtte endelig ikke røre en finger, for det havde de sandelig ansatte til – husbestyrerinde, to-tre stuepiger og en chauffør med egen bolig på grunden. Hver sommer var vi med i deres sommerbolig i Gilleleje, hvor der ligeledes var bolig til de ansatte. Når vi var nede og bade, kom stuepigerne med madder til os.

Læs også om, hvordan Jytte Abildstrøm kæmper for miljøet

Kommer, når der bliver kaldt

Netop den trygge barndom gav Anne Marie overskud til at tænke på andre.

– Fra jeg var helt lille og lå i min seng uden at kunne sove, fordi jeg spekulerede på, hvorfor nogle mennesker skal have det så meget dårligere end andre, har jeg haft denne ubrydelige trang til at kæfte op og gøre mit til, at der bliver større retfærdighed og lighed mennesker imellem. Og selv om min mand, Jeppe, er gået på pension, og jeg selv også går og overvejer det, så kommer jeg, når der bliver kaldt, hvis det gælder en god sag. Lige for tiden er der jo mere brug for retfærdighed og lighed end nogensinde før, og jeg håber så inderligt, at vi i Danmark kan vende tilbage til vores menneskelige holdninger og værdier, så vi alle igen kan blive stolte af at være danskere!

Se hér, hvordan Anne Marie Helger blandt andet holder sig i form ved at vende tingene på hovedet