12 tegn på alkoholmisbrug

Mandag, 20. februar 2017
af Helle Lyngbo. Foto: Søren Lamberth
Kender du de 12 tegn på alkoholisme? Kurt Elmegaard sætter de 12 enkle sætninger meget højt, for han ved om nogen, at det ikke fører noget godt med sig at skjule sit alkoholmisbrug.
Alkoholmisbrug - genkend de 12 tegn på alkoholisme

56-årige Kurt Elmegaard fra Hillerød kan kende en alkoholiker på ”lang afstand”. For han har selv været aktiv alkoholiker i mange år og var supergod til at skjule sit alkoholmisbrug.

- I dag kan jeg ikke forstå, at hverken min kone eller mine kolleger i banken opdagede noget, siger han. Derfor er det også vigtigt for ham at gøre opmærksom på de 12 tegn på alkoholisme, som du kan læse herunder.

- Det er ikke sikkert, at alkoholikeren selv vil erkende, at de flere af de12 tegn rammer meget godt, men måske er der pårørende, der kan genkende tegnene, siger Kurt, der er helt klar over, at hans kone, Anne Marie Andersen, har en meget stor andel i, at han selv er kommet tilbage til et ædru liv – også efter sine tilbagefald.

Ingen kendte til Kurts alkoholmisbrug: Læs hans og Anne Maries historie her

Sådan genkender du et alkoholmisbrug: 12 tegn på alkoholisme

• Du drikker mere end planlagt og tænker meget på alkohol.

• Du kan drikke mere end andre, fordi din krop har vænnet sig til at drikke meget.

• Du skjuler, at du drikker og har depoter rundt omkring og drikker gerne alene.

• Du drikker de første glas i en fart for at opnå virkningen af alkoholen.

• Der kommer skænderier i familien, og du benægter, at du har et problem.

• Kontroltab – du har svært ved at stoppe igen, når du først er begyndt.

• Du oplever måske blackouts, hvor du ikke kan huske, hvad du har sagt eller hvor du har været.

• Du lover at holde op eller nedsætte dit forbrug, men du kan ikke holde dine løfter.

• Du forsvarer dig og bliver vred, hvis I kommer til at tale om alkoholproblemet.

• Du ændrer dig, når du drikker – bliver f.eks. aggressiv eller selvmedlidende.

• Drikkeriet skaber problemer for dig selv, din familie, din arbejdsplads.

• Drikkeriet ender i en ond cirkel, som du ikke selv kan bryde ud af.

Læs om misbrugsbehandling her

Tre tilbagefald

Kurt gik i behandling i 2001 efter Minnesota-modellen, men det er ikke det samme, som at problemet dermed var løst. Han har haft tilbagefald. Tre fire gange endda, det sidste i 2008. Men hver gang har han med det samme været klar over situationen og har villet være ædru igen. Derfor er Anne-Marie blevet.

Første tilbagefald var i 2002 – og det gik stærkt, rigtig stærkt.

– Vi var på ferie ved Gardasøen, og der sagde Anne-Marie stop. Hun kunne ikke holde mig ud, for jeg var i virkeligheden den samme person, som jeg hele tiden havde været. På to dage drak jeg mig længere ud, end jeg nogensinde før havde været, husker Kurt.

For hvert tilbagefald er Kurts bevidsthed om, at det ikke er nok at sætte proppen i flasken, vokset – for hver gang er det blevet tydeligere for ham, at der også var nogle personlige reaktionsmønstre at tage hånd om.

– Det er på ingen måde min fars skyld, at jeg er blevet alkoholiker, han gjorde det så godt, som han kunne. Men jeg kan se, at jeg har overtaget en del af hans væremåde – han var skoleinspektør, både på jobbet og derhjemme, og det blev jeg også. Perfektionisme er virkelig gift for en alkoholiker, forklarer Kurt.

Eller sagt med Anne-Maries ord: – Hvis du får at vide, at der bor en alkoholiker et sted på en vej, skal du lede efter det hus, hvor alting stråler, bilen er parkeret lige, græsset klippet og børnene artige. I dag har jeg fået et helt anderledes blik for den slags.

Læs også: Hanne er tørlagt alkoholiker

Hjælper andre ud af alkoholmisbrug

I dag er Kurt formand for Tjeles Venner, den patientforening, der er knyttet til behandlingsstedet Tjele, som overtog Majorgården.

Og han ved, at op mod hveranden bliver ædru efter endt behandling.

Han bruger en stor del af sin fritid til at hjælpe andre, der vil ud af alkoholens saksegreb, dels gennem netværksgrupper, som han selv har haft gavn af, og dels som uddannet misbrugsbrugskonsulent.

Læs om Kurts arbejde med alkoholmisbrug her