Barbara og Verner har fem børn og 400 geder

Torsdag, 5. maj 2016
af Kurt Balle Jensen, foto:Jørgen Ploug
Det blev hurtigt til kærlighed den oktoberaften for mere end 25 år siden, da tyske Barbara på 17 traf vestjyske Verner på 42

En mørk oktobernat for 25 år siden kørte en Mercedes fra Dortmund i Tyskland helt tilfældigt ind på gårdspladsen hos landmand Verner Sønderby på gården Øselund ved Varde. Bilens passagerer, gymnasieeleven Barbara og hendes mor var på vej på ferie i Danmark og havde problemer med bilen.

Dette tilfælde møde førte efter et par år til kærlighed mellem den unge tyske kvinde og den 25 år ældre vestjyske landmand.

I 1994 blev Barbara og Verner gift, og de er forældre til Sarah på 21 og Henrik på 19, som er flyttet hjemmefra, Maren på 16, Bjarne på 13 og Bertha på 11.

Læs også om Maria, der har realiseret sin drøm om at blive landmand

Fra jord til bord

Verner var svinebonde, da Barbara i sin tid flyttede ind. Gården på Øselundvej leverede hver uge svin til slagteriet, men det syntes Barbara i grunden, var lidt kedeligt.

Hun begyndte at snakke meget om ”fra jord til bord”, og at det skulle være økologisk, fortæller Verner, der var noget skeptisk. Det var ikke rigtig ham …

– Jeg ville gerne kunne være med, til produktet var færdigt, og ikke bare aflevere svin til slagteriet. Og jeg ville også gerne møde forbrugerne, siger Barbara.

Beslutningen om at udskifte svinene med geder blev hjulpet på vej af Verners problemer med at klare luften i svinestalden.

– Jeg begyndte at hoste meget, for der er jo en del støv i sådan en svinestald. Jeg kunne ikke blive ved med at klare det, siger Verner.

Læs også om Mathias, der købte en ko for sine konfirmationspenge

Hentede 120 geder

Et nabobrug, som blev drevet økologisk, blev opkøbt, så Barbara og Verner kunne bruge jorden umiddelbart, og i 2011 blev der hentet 120 geder fra Holland til Øselund. De sidste fem år har det været hårdt arbejde og op ad bakke. Der har ikke været meget hjælp og vejledning at hente, for erfaringerne med store gedebesætninger er begrænsede i Danmark.

– Vi har gjort vores egne erfaringer, og det har kostet både blod, sved og tårer, siger Verner. Barbara har arbejdet hårdt med at udvikle og fremstille et par gedeoste i køkkenet, og hun har på store ostemesser vundet guld, sølv og bronze for sine oste i konkurrence mod uddannede mejerister.

De første 120 geder er blevet til 400, og det er Barbara, der med stor hjælp fra først og fremmest Maren malker gederne. Barbara laver også ostene og står for salget, mens Verner tager sig af markarbejde, fodring og alle de øvrige opgaver på gården.

Der er også åbnet gårdbutik på Øselund, hvor der forhandles økologiske gedeoste og spegepølser samt økologisk gedekød og oksekød.

Du kan læse om butikken på www.oeselund.dk.