Behandlingshjemmet Marjatta holder julebasar i fællesskab

Onsdag, 14. december 2016
af Caroline Wigdal Foto: Jacob Ljørring
Hvert år, når kalenderen nærmer sig december, inviterer Marjatta til julebasar. Kærligheden og fællesskabet, som er mellem beboere, medarbejdere og pårørende, bringer julestemningen frem.

Duften af æbleskiver, pandekager og varm kakao har spredt sig rundt på gården, og novembers stormfulde og våde vejr gør, at den ikke er kvalmende, men sød. Bredeshave er en fin gård, som ligger med udsigt til Præstø Fjord. Gården er en del af behandlingshjemmet Marjatta. Der er små bålsteder på pladsen, og fra et af husene spilles ”Nu tændes tusinde julelys” af et hold blokfløjter.

Hvert år siden 1953 har Marjatta sidst i november afholdt julebasar, og igen i år er der over 2.000 besøgende. Alle steder på gårdspladsen er der små og store med mudrede støvler og nissehuer. De besøgende er en blanding af forældre, medarbejdere, beboere, lokale og folk, som kommer langvejsfra.

– Hvem er Marjatta? Det er os alle sammen, siger Bernhard Schmitz. Han er leder på Marjatta, som er et behandlingshjem for børn, unge og voksne.

Læs også: Heidi Frederikke Sigdal er helt vild med julen

Julen er tryg

Dem, som bor eller har sin hverdag på Marjatta, er alle kognitivt begrænsede i deres færdigheder, og mange har en diagnose. De er i alderen 6 til 75. – De mennesker, der kommer her, skal have en følelse af, at de laver noget brugbart, fortæller Kristoffer Petersen, der er leder på et af de beskyttede værksteder. Han synes, det er en gave at tage imod et ungt menneske og se det udvikle sig og vokse med opgaverne.

Julebasaren viser gensynsglæde alle vegne. Der er smil, krammere og solide håndtryk, og gæsterne bliver en efter en ramt af julestemningen. – Beboerne kan godt lide traditioner, og de vil gerne møde mennesker og skabe kontakt til andre. Derfor holder de af, at vi hvert år holder denne julebasar, ligesom vi fejrer advent og mange andre smukke årstidsfester sammen, fortæller Bernhard.

Læs også: Læs om Lars Brygmann, der spiller med i julekalenderen "Den anden verden"

En god julehandel

På Marjatta er der 100 elever, unge og voksne. 60 af dem bor på skolen, resten er der i dagtimerne. Marjatta modtager elever med mange forskellige udviklingsforstyrrelser. Blandt dem er Downs Syndrom, forskellige autisme-forstyrrelser, adhd og medfødte hjerneskader. Skoleeleverne undervises efter Rudolf Steiners læreplan, som er fyldt med kunstneriske og kreative fag.

Pengene fra den travle julehandel går blandt andet til at bygge nye boliger og værksteder til beboerne.

Læs også: Mark Stokholm er vært på Aftenshowet - her kan du lære ham bedre at kende

Hjertevarme

– Det kan ikke gøres op i penge, hvor mange kræfter der er lagt i hvert et stykke julepynt. Og det varmer mit hjerte at se, hvor stolte de er, når de viser værkerne frem til deres forældre til julebasaren, siger Kristoffer.

Derfor bærer Bernhard, Kristoffer og de andre medarbejdere på Marjatta allerede julestemningen og glæden i deres hjerter. For året rundt har de set, hvor meget mening det giver at skabe trygge rammer for beboerne.

– Man skal være sammen i julen. Vi er til for hinanden. Mange forældre frygter, at deres barn bliver ensomt, når de ikke længere er her. ”Hvem skal så tage hånd om mit barn?” tænker de. Men Marjatta er her for dem, siger Bernhard.

Læs hele historien i Familie Journal, som er på gaden mandag den 12. december 2016.

  • Hvordan er behandligshjemmet bygget op
  • Hvad kan man opleve til julebasaren
  • Hvad er vigtigt for Marjatta