Fra travle London til fredelige Samsø

Tirsdag, 23. maj 2017
af Helle Lyngbo. Foto: Søren Lamberth
Tamsin og Christian Fabricius troede, at deres fire børn skulle vokse op i Storbritannien. Men efter et kortere ophold på Samsø var de helt solgt til den dejlige Kattegat-ø.
Samsø har været familien Fabricius' hjem i 11 å.

Dejlige Samsø

De skulle bare have været her i et halvt år, men nu er der gået 11 år, og der er stadig ikke det mindste opbrudsstemning hjemme hos Tamsin og Christian.

Og hvem kunne dog også nænne at vende ryggen til Rosendal, et skønt gammelt hus, hvor spejlinger fra kæmpesøen i baghaven danser i hele stuen, og hvor en flok kastanjebrune Fell-ponyer græsser på engen tæt ned mod Kattegat?

Tamsin og Christian Fabricius bor på Issehoved, Samsøs nordligste punkt, og herfra skal deres verden nok også gå de næste mange år. For 13 år siden sagde de farvel til en travl og stresset hverdag midt i London, hvor Christian drev sin egen store dyrlægeklinik, og søgte ned til det meget mere fredelige Cornwall. Her var også dejligt, bestemt, men der var immervæk langt til alting.

– Det tog os dagligt 2½ time at køre børnene i skole og købe ind, mindes Christian. Familien boede i et smukt gammelt stenhus med vandfald i haven, men slukkede de for affugteren, drev vandet ned af væggene efter få timer.

Nemmere på Samsø

Christian er kommet i familiens sommerhus på Samsø hvert år, siden han var 11 år, og pludselig opstod tanken om, at de da kunne prøve at bo i Nordby på Samsø i en periode.

Læs også: - Vi er hjemme på Samsø

Det var Tamsin, der er født og opvokset i Storbritannien, helt med på, og snart opdagede de, at alting var meget nemmere på Samsø. Der var kort til alting, og fremfor alt kunne deres børn få et langt friere liv.

– I skovbørnehaven på Samsø var der ingen, der bekymrede sig, selv om børnene kravlede fem meter op i et træ. Da vi boede i London skulle hele forældrekredsen være med til at lave en risikovurdering, hvis børnene skulle en tur i skoven og kigge på blåklokker, siger Christian lettere hovedrystende.

Læs mere om Samsø: Morten er solgt til is

Født i Japan

Hans egen opvækst har også været tryg, men meget anderledes end den hans fire børn nu får på Samsø. Han er født i Japan, men har haft sin skolegang i London, hvor hans far var præst ved den danske kirke.

Dyrlægeuddannelsen tog han i København, og derefter rejste han tilbage til London for at arbejde på Battersea Dogs Home, et af byens ældste hundeinternater, inden han etablerede og drev Battersea Veterinary Clinic i 10 år.

I dag driver han en dyrlægepraksis for smådyr i Tranebjerg, og Tamsin har landet et godt job i Exam Vision, et spændende samsk firma, der sælger lupbriller til kunder over hele verden.

Læs også: Her på Samsø gror mayonnaisen

Går næsten på vandet

I baghaven til Rosendal har familien travlt med anlægget af en stor sø med rodzoneanlæg. Fra stuedøren er lagt en sti af store trædesten, og den fortsætter ud i vandet, så man omtrent kan ”gå på vandet”. Og det er nemt at komme i vandet. Christian er en flittig vinterbader, og hidtil har han spadseret de få hundrede meter ned til Kattegat, men til vinter kan han nøjes med at åbne stuedøren.

– Min indtjening her på Samsø er vel 10-15 procent af den, jeg havde i London, men til gengæld er der ikke noget, vi savner herovre. Vi har, hvad vi skal bruge. Har jeg nogensinde været materialistisk, er jeg i hvert fald blevet det mindre og mindre med alderen, siger Christian.

Læs også: En have på Samsø, der er lige til at spise

Derfor elsker vi Samsø

Derfor elsker vi Samsø