I fars køkken laver vi mad uden mor

Tirsdag, 24. januar 2017
af Caroline Wigdal Foto: Morten Mejnecke
Fars Køkkenskole er Danmarks første køkkenskole for fædre og børn. Nu er idéen spredt til 10 kommuner. En af kommunerne er Slagelse. Her er alle størrelser sultne efter skøre opskrifter, god mad og sjove køkkenpauser.

I et skolekøkken i Slagelse er der hvin fra en, som ikke bryder sig om balsamico, og latter, fordi far ser fjollet ud. Der skylles, tørres og hakkes blandt de små og store kokke, som alle har snøret forklædet for at gå i Fars Køkkenskole. Det sker én mandag om måneden i fem måneder fra klokken 16.20 til 19.00.

En af de travle kokke er Filipa på 9 år. Filipa og hendes far, Martin, ville gerne lave noget meningsfuldt og socialt med deres gode venner, Emilie, 9, og hendes far, Carsten. – Det er hyggeligt at gå sammen i køkkenet og få noget kvalitetstid, siger Martin.

Læs også: Laura og far giver glæde til syge børn

Udsolgte pladser

Vallensbæk Kommune blev i 2012 den første kommune til at tilbyde madlavningskurset, som er et sundhedsfremmende projekt i Center for sundhed og Forebyggelse. I det år deltog omkring 350 fædre og 370 børn, som går i 4.-6. klasse, i kurset. Siden er det spredt til flere kommuner, som alle er positive og har taget godt imod projektet. Som oftest er kursets pladser udsolgt.

Den ene af de to undervisere er Minna Elisabeth Pedersen. Hun er 40 år og arbejder som pædagog i en dagsinstitution. – Jeg synes, det er vigtigt, at børn og unge får sund og ordentlig mad, fortæller hun. Samtidig synes Minna også, at det er et vigtigt budskab, at sund mad ikke behøver at være dyrt.

Den anden underviser hedder Jens Augustesten. Han er 51 år og uddannet slagter.

Læs også: Ninja skole: Her bliver børn modigere på livet

Stærkere relationer

– Jeg glæder mig mest til ”snydepizzaer” og wraps, siger Filipa. Hun elsker at se madlavningsprogrammer i fjernsynet som ”Den store bagedyst” og ”Masterchef Kids”. – Når vi laver mad her, er det nemmere at få Filipa til at smage på maden. Her spiser hun både broccoli og squash. Derhjemme spiser hun næsten kun agurk, fortæller hendes far, Martin.

Siden projektet startede, har undersøgelser vist, at 9 ud af 10 fædre er blevet meget bedre til at lave mad, og faktisk har flere både fædre og børn tabt sig som resultat af den sunde mad. Men som det vigtigste oplever alle fædrene, at de har fået styrket relationen til deres barn. Igen i år har Fars Køkkenskole startet hold op i januar og februar.

Læs også: Jeg overlod mine børn til deres far

Læs hele artiklen i Familie Journal, som er på gaden mandag den 23. januar 2017.

  • Mere om Minna og Jens
  • Hvordan kom Filipia og Emilie på køkkenskole
  • Projektets gode resultater