Mor er den sejeste i verden

Mandag, 13. juli 2015
af Greta Johannsen. Foto: Birger Vogelius
Ditlev var kun 3 uger, da hans forældre spurgte drengens faster, Tina, om hun ville have deres nyfødte dreng. Tina sagde ja, og siden har hun været mor til en dreng, der ikke er som andre børn. Tina har nemlig et hjerte af guld.
Mor, mor!,” råber Ditlev, så det gjalder gennem den lille lejlighed i Fredericia. I virkelighedens verden er Ditlev 7 år og udviklingshæmmet. I virkelighedens verden er Tina Maro heller ikke hans biologiske mor. Hun er faktisk hans faster. Ditlev blev hendes dreng, inden han var 3 uger, fordi hans biologiske forældre bad Tina om at blive hans mor. De er selv begge udviklingshæmmede og havde ikke evnen til at være forældre, men de gav det bedste, de havde, til Tina, fordi de vidste, at hun kunne give deres dreng et godt liv. Derfor er Tina indstillet til Familie Journals guldhjerte. Tina er 44 år og mor til to voksne børn, mormor og farmor til fem børnebørn og adoptivmor til Ditlev på 7. - Hans fremtid ville være en plejefamilie, måske flere, måske børnehjem, for sandsynligvis var han også udviklingshæmmet. Ditlev fortjente en chance, og den kunne jeg give ham, følte jeg. – Mærkeligt nok tænkte jeg mest på, hvad andre mon ville sige. Om de mon ville synes, at jeg var en gammel mor, for når Ditlev bliver konfirmeret, er jeg 50 år gammel. Da jeg fik Ditlev, var mine egne børn flyttet hjemmefra. Derfor var det kun små ting, jeg ville gå glip af ved at få et barn i huset igen

Et specielt barn

Det kom også til at koste hende en kæreste foruden søvnløse nætter og bekymringer, for Ditlev viste sig at være anderledes end andre børn. Som Tina siger, er han en ”sen starter.” – Han er aldrig blevet udredt, men han er udviklingshæmmet i en eller anden grad. Han lærte at gå som 3-årig, og sproget var først med, da han var næsten 4. Nu er han 7 år og går i 1. klasse i en specialklasse. Han er ikke som andre og bliver det heller ikke, men jeg tror på, at han får et godt liv, men kun hvis han altid får en eller anden hjælp og støtte, siger Tina. Snart vil han også gå til spejder og lære at bruge en kniv, siger han. Ditlev vil det samme som alle andre små drenge, men måske rækker evnerne ikke. Endnu ved han ikke, han er anderledes. Når han en dag forstår, at han ikke kan alt i hele verden, vil hans mor også være der. Hun har for længst planlagt, hvad der skal ske med hendes dreng. – Ditlev skal på efterskole for sent udviklede, og så skal han have hjælp til at bo for sig selv. Han skal have et så normalt liv som muligt, siger Tina.

Kender du en med et hjerte af guld?

Denne sommer vil vi på Familie Journal finde en person, der gør en forskel for andre. Kort sagt et menneske med et hjerte af guld. Dem findes der heldigvis mange af, og vi vil gerne fortælle om nogle af dem.

I denne uge er det Tina fra Fredericia, der er indstillet. Guldhjertet er designet specielt til lejligheden og håndlavet i 14 karat guld af smykkedesigner Lene Hald fra København. Kender du en person, som du mener, har fortjent en påskønnelse? Så skriv endelig og fortæl os om det.

Du kan skrive til:

guldhjerte@familiejournal.dk eller sende et brev til journalist Greta Johannsen, Familie Journal, postboks 420, 0900 København V.

Du skal oplyse navn, adresse og telefonnummer på personen, du indstiller. Og dem, vi gerne vil fortælle om i bladet i løbet af sommeren, bliver kontaktet af bladets journalist og fotograf. Sidst på sommeren træder dommerkomitéen sammen og beslutter, hvem der skal modtage årets guldhjerte. Dommerne er brevkasse­redaktør Gitte Madsen, klummeskribent Signe Malene Berg, chefredaktør Anette Kokholm og journalist Greta Johannsen.