Morten er solgt til is

Lørdag, 29. august 2015
Af Helle Lyngbo. Foto: Søren Lamberth
Morten Møller er født i Nuuk og har også boet i Island, så han har om nogen fornemmelse for is. Og det ser forunderligt let ud, når han på en højsommerdag forvandler tunge isblokke til smukke skulpturer. Følg processen i filmen her

Der er solskin og frisk blæst over Ballen, og Morten Møller har sat den 21 minusgrader kolde og 150 kilo tunge isblok op på en kasse ude på græsset.

Motorsaven hviner af forventning, Morten træder et skridt tilbage, lægger hovedet lidt til siden, smiler og sætter savklingen direkte ned på blokken. Isspånerne flintrer af sted til alle sider, og et efter et falder lidt større isstykker omkuld på plænen.

Mange kunstnere håber, at deres værker bliver bevaret for eftertiden, men den slags berømmelse er Morten helt ligeglad med – han er nøjagtig lige så lykkelig, når hele hans smukke, iskolde kunstværk om lidt er reduceret til en vandpyt.

For foden af kassen står forlægget, en skulptur i jerntræ, som Morten lavede for et par uger siden, og som han nu vil genskabe i is. To omvendte dråber, der smelter sammen. Måske af længsel… Hvem ved?

Det ser legende let ud. Se bare på videoen her:

Grøn isskulptur

Morten tøver ikke en eneste gang, men lader ubekymret det ene snit følge det andet. Græsset omkring ham er hvidt af spåner og isstykker, skulpturen er nærmest grøn, for den tager farve efter græsset og træernes sommerfarvede løv.

– Hvis jeg tænker for meget, går det galt. Jeg går lidt ind i mig selv og koncentrerer mig om at holde fokus på linjer og snit, for det er faktisk en svær opgave. Skulpturen skal jo være levende fra alle sider, og der må ikke være fejl.

For Morten er det selve arbejdet med isen og reaktionerne fra publikum, der giver ham et kick. Ikke den færdige skulptur. Selv om han da som regel tager et billede, inden isen er smeltet, finder man ham aldrig siddende og kigge henført på billederne af sine egne præstationer.

– Det vigtigste er at huske, hvad der gik godt og skidt undervejs, ikke det færdige resultat, siger Morten.

Se Mortens egen hjemmeside her

Is og stentøj

Morten er 42 år og har skåret i is i 20 år. De sidste 17 år har han boet lige midt i Danmark på Samsø. Her på den gule gård et stenkast uden for Ballen og et andet stenkast fra Kattegat tager han, sommer som vinter, imod bestillinger fra mennesker eller organisationer, der gerne vil have et kunstværk i is. Som regel for at skabe opmærksomhed om en sag eller en begivenhed. Hans fornemmelse for is kommer sig måske af hans opvækst på Grønland. Han er født i Nuuk og boede der sammen med sine udstationerede forældre, til han var 5 år. Og som ung boede han halvandet år i Island – først et år som udvekslingsstudent og så et halvt år, hvor han arbejdede og rejste rundt.

– Mange spørger, om jeg ikke ærgrer mig over, at skulpturen forsvinder, men det gør jeg vitterlig ikke. Og det er jo det samme for en musiker, der spiller en koncert. Den vil også være forskellig fra gang til gang, alt efter musikerens humør og publikums reaktioner, og den eksisterer kun, mens den spilles, siger Morten, der bryder sig meget lidt om andre kunstneres ”skulpturlossepladser”, hvor alle de ting, de ikke får solgt, hober sig op.

– Mine kunstværker må meget gerne forsvinde. Væk med dem – og så kan vi komme i gang med nogle nye, siger Morten.

Læs også: Vi er hjemme på Samsø

Sådan laves isen

En af Mortens venner har lavet et firma, der fremstiller isblokkene. Det foregår i store kar, hvor vandet cirkulerer og dermed fryses i lag. Det tager 48 timer at fremstille en isblok, der måler 100 x 50 x 25 centimeter.

Sulten efter al den is-snak? Prøv opskriften på Bailey-is her

Mere fra Samsø: En have skal være til at spise

Har du været på Samsø? Se de skønne billeder fra øen herunder, klik blot i højre side af billedet ...

Derfor elsker vi Samsø