Svovlstikkerne: Alle børn skal føle juleglæde

Tirsdag, 6. december 2016
af Jannie Lykke Øberg - opdateret af Caroline Wigdal Foto: Finn John Carlsson
Carsten husker stadig den barnlige forventningsglæde, når julen nærmede sig. Derfor er han medstifter af Svovlstikkerne, som hvert år uddeler pakker til trængende familier – en julehjælp, han selv kender fra sin barndom.
 Carsten husker stadig den barnlige forventningsglæde, når julen nærmede sig. Derfor er han medstifter af Svovlstikkerne, som hvert år uddeler pakker til trængende familier ? en julehjælp, han selv kender fra sin barndom.

På en kold decemberdag har en kedelig, grå industrihal fået liv. 100 mennesker er samlet, og humøret er højt, selv om her arbejdes struktureret som i militæret. I en hestesko er dagligvarer linet op i små baser; én sørger for kartoflerne, én for stegen, én for legetøjet.

Sideløbende kommer biler til og henter et allerede aftalt antal poser i timeslots. Den del styrer Carsten Berntsen Hyld, medstifter af Svovlstikkerne, der står bag dagens arrangement, som kun lader sig gøre med hjælp fra frivillige hænder i en ellers travl juletid.

Carsten på 44 år har de sidste fem år påtaget sig den opgave at give trængende børnefamilier i Næstved og omegn en hyggelig jul med julemad og gaver til børnene.

Datteren Sofia, hjælper til med pakningen og har ligesom sin to år yngre lillebror Elias kun gode juleminder med juletræet, som bliver tændt og gaver under træet. Men for mange af de børn, hun i sin tid gik i børnehave med, var julen bare en dag som alle andre. Den viden fik Carsten, og den lagrede sig i hans underbevidsthed.

Læs også: Jul på den gamle slægtsgård

Jul på Nørrebro

Da Carsten var en lille dreng, som voksede op på Nørrebro, var der et punkt, hvor hans liv var anderledes end kammeraternes. Det var i julen. Hvert år tog han med sin mor forbi Frelsens Hær, hvor de hentede julemad. Carsten har aldrig tænkt på situationen som mærkelig. Måske fordi han beskyttede sin mor, der kæmpede med depressioner. Måske fordi det var den eneste jul, han kendte til.

– Jeg ved godt, det lyder enormt underligt. Men det gik faktisk først op for mig, at det var julehjælp, vi havde modtaget, da vi gik i gang med at planlægge, hvordan Svovlstikkerne skulle hjælpe børnefamilier. Ikke desto mindre gav det mig bare endnu mere lyst til at hjælpe børn til en glædelig jul, som jeg også selv husker den.

Det første år kunne de således dele pakker ud til 81 børnefamilier. Fem år senere, i 2015, var tallet steget til 500, og meget mere kan det heller ikke blive til.

Svovlstikkerne består af syv ildsjæle, alle med faste jobs, der kræver mere end en fuldtids arbejdsuge.

Læs også: Glædelig jul med Heidi Frederikke og børnene

Et godt minde

Frelsens Hær og kirkerne i Næstved tog opgaven på sig. Gennem deres arbejde havde de en ret god føling med familieforholdene i byen, så det er altså de instanser, der i dag kommer og læsser biler med juleglæde.

En af poserne kører Carsten selv ud med. Den er til en enlig far, der er blevet invalid efter en arbejdsskade. Nu skal han have hjælp til det meste af sin 16-årige datter. Hende har Carsten købt et gavekort til.

– Jeg synes bare, alle børn de par dage om året skal have lov til at opleve den stemning, der er forbundet med jul – særligt når man er barn. På den måde er jeg også med til at betale tilbage for alt det, jeg selv har modtaget, siger Carsten.

Læs også: Ramasjangs Mille er nu også forfatter

Svovlstikkerne

Du kan læse mere om foreningen og dens arbejde på svovlstikkerne.dk.

Her kan du også støtte foreningen økonomisk, enten med et kontant bidrag eller ved at blive medlem.

Læs hele historien i Familie Journal, som er på gaden mandag den 5. december 2016.

  • Hvordan opstod ideen
  • Mere om Svovlstikkernes arbejde
  • Carstens barndom