Tag med til Dræet, en af Danmarks forladte øer

Mandag, 4. september 2017
af Helle Lyngbo. Foto: Alex Tran
Engang var der 40 beboere på Dræet – i dag er øen givet tilbage til dåvildtet, og kun de lokale ved præcis, hvor øen ligger. 37-årige Christina Vorre har skrevet en bog om 20 af Danmarks 300 forladte øer, og sammen udforskede vi Dræet.

- Det her er godt nok den mest forladte af alle de forladte øer, jeg har besøgt…

Christina Vorre har knap nok hældt vandet ud af sin farfars gode, gamle fiskerstøvler, førend det slår hende, at vi i dag er gået i land på en ø, der ikke bare er øde og ubeboet: Dræet, den lillebitte og for de fleste ukendte, nordfynske ø, emmer også af levet liv.

En polstret lænestol står tilbage i stuen, en barnevogn med kaleche i soveværelset og en gruekedel i bryggerset. Engang boede her en mor, der rubbede på børnene, så de kunne nå at komme i skole, en far, der gik dagens sidste runde i grisestien, og en bedstemor, der sad ved kakkelovnen og stoppede strømper.

Læs også: - Vi er hjemme på Samsø

Forladt i 1960

Fantasien kan meget hurtigt rende af med én, når man skubber grenene til side og går ind i de tre klynger af krogede træer midt på den flade, græsbevoksede ø.

For herinde, godt gemt under mirabeller, slåen, tjørn og æbletræer, ligger fem huse. De er alle ude over den tid, hvor man kunne tillade sig at kalde dem et godt håndværkertilbud, og sine steder vokser træerne ikke bare ind igennem de glasløse vinduer, de har også slået rødder indendørs.

De brede gulvplanker ligger, som om nogen har spillet Mikado med dem, og tagene giver ikke ly for andet end gisninger om, hvordan i alverden det har været at leve på den lille ø.

– Det er mærkeligt at tænke på, at det er mindre end 60 år siden, at den sidste familie forlod Dræet. Og på det tidspunkt havde øen været beboet i rundt regnet 100 år, fortæller Christina, og hun ved, hvad hun taler om. Tidligere i år udgav hun bogen ”Forladt – fortællinger fra 20 ubeboede danske øer”.

Læs også: En "spasser" og "passer" laver video sammen

Melankolsk

Dræet ligger sydvest for den langt mere kendte og noget større naboø, Æbelø, som man også kan gå ud til via en ebbevej.

– Jeg har flere gange gerne villet gå til Dræet, men det er så først blevet til noget i dag, og hvor er det spændende, siger Christina, der til trods for, at hun har set mange ubeboede øer, er fyldt af begejstring over Dræet.

– Der er både noget nostalgisk og melankolsk over at komme herover og fornemme det liv, der har været levet.

Takket været lærer og naturvejleder Ulla Rasmussens gode råd har vi fundet den rette rute til Dræet og snuser nu rundt mellem de fem gange Torneroses slot. Det føles lidt, som om vi er på gale veje. For vi går jo lige her, hvor mennesker har boet, levet, elsket, leget og lidt og stirrer nyfigent ind i deres stuer.

Følg Ullas naturglæde her

Vi må godt

Men uden for fuglenes ynglesæson er det lovligt og helt okay at færdes på øen, der siden 1995 har været ejet af Aage V. Jensens Naturfond. Fonden har som mål at give øen tilbage til naturen, og husene skal derfor blot forfalde langsomt.

– 99 procent vælger at gå til Æbelø, men Dræet er bestemt et besøg værd. Det er bare sjældent, at der kommer andre end dåvildtet og så os, der plejer øen, siger Jens Bækkelund, der holder opsyn med alle fondens øer i nabolaget.

– I dag skal vi ud og rydde bjørneklo, fortæller han, da vi møder ham, netop som vi har fået kigget ind ad samtlige vinduer og forladt den forladte ø.

Også en slags øbo

Som cand.mag. i dansk og historie har Christina alle forudsætninger for at dykke ned i øernes ufortalte historier, og det kom der ”Forladt – Fortællinger fra 20 ubeboede danske øer” ud af.

Selv kommer den 37-årige nordjyde også fra en ø – omend vi i det daglige sjældent betragter ”Nørrejyske Ø” (Vendsysssel, Thy og Hanherred) som andet end toppen af Jylland.

– I det daglige er vi tilbøjelige til at glemme, at Danmark er et ørige. Da jeg først begyndte at kigge nærmere på danmarkskortet, gik det op for mig, hvor mange ukendte øer vi egentlig har – hver med sin spændende historie, siger Christina.

I alt findes der mere end 300 ubeboede øer i Danmark. På de fleste har der aldrig boet en sjæl, men der er også øer som Dræet, der engang har været ramme om små, isolerede samfund og skæbner.

Du kan komme med til flere af bogens øer ved at følge Christinas Instagram-profil: Alt forladt.

Gode råd 
før turen

Dræet ligger en halv times gang i lavt vand/sandbund fra Lindøhoved, der ligger 10 km øst for Bogense. Slå op i en tidevandstabel, før du går. Sørg for at være tilbage i god tid før højvand og mørke. Mellem den 1. marts og den 15. juli er der adgang forbudt af hensyn til fuglelivet, og fra sidst i spetember bliver det for koldt at gå derover.

Bedste fodtøj er strandsko. Husk, at der ikke er vand på øen.

Vil du helt til Æbelø?

- Det er bedst at gå til Æbelø, en dag hvor det er lavvande om morgenen, være rundtur og opleve øen hele dagen, mens højvande passerer med middagstide, og så gå hjem sidst på eftermiddagen, lyder rådet fra den garvede nordfynske guide, Ulla Rasmussen. - På den måde får man en hel dag på øen.

Husk at tjekke tidevandstabellen, og hold øje med blæst fra nord, for det kan give mere vand.

Læs mere om Æbelø her