Vil du kysse Melissa, der har HIV?

Fredag, 29. april 2016
Maja Kristine Lorentzen
"Kys HIV - kys fordommene farvel" er AIDS-fondets nyeste kampagne. Frontpersonen er 25-årige Melissa, som blev smittet med HIV af sin første kæreste, og i dag kæmper hun for at aflive de mange fordomme, der er om HIV.

Melissa Kruse Olsen er 25 år, læser til socialrådgiver og går til kampsport - og så er hun HIV-positiv. Hun blev smittet af sin første kæreste og den første fyr, hun var i seng med, da hun var 20 år gammel.

Udover at skulle acceptere, at hun havde fået en seksuelt overført sygdom, så skulle hun også bearbejde svigtet af kæresten - ikke nok med, at han havde smittet hende med HIV, han havde også været sammen med en anden kvinde.

Du kan læse hele Melissas historie, når Familie Journal bringer den i bladet om nogle uger.

Kys HIV kampagnen

I dag lever hun åbent som HIV-positiv og er frontpersonen på AIDS-Fondets nyeste kampagne: Kys HIV - kys fordommene farvel.

Kampagnen er startet, fordi utroligt mange er uvidende om HIV og har den opfattelse, at det stadig forholder sig som i firserne og halvfemserne. Dengang var en diagnose med HIV ensbetydende med en dødsdom.

Og ikke nok med det, så var og er andres fordomme og uvidenhed nok til, at mange både dengang og i dag lever med HIV som en hemmelighed og kun har fortalt om diagnosen til nærmeste familie og venner - nogle gange endda kun til sin læge.

Læs også om Tobias, der mistede sine ben i en ulykke og bliver stædig af andres fordomme

En vigtig skelnen

Det er meget vigtigt at skelne mellem velbehandlede HIV-smittede og ubehandlede HIV-smittede. Det er i dag sådan, at hvis man er velbehandlet, så smitter man overhovedet ikke med HIV.

Virussen så at sige "sover", og den HIV-smittede kan leve et fuldstændigt normalt liv. Det er en af de vigtigste pointer i Kys HIV-kampagnen - der er ingen grund til at være bange for HIV-smittede.

Stadig flere HIV-smittede verden over får adgang til behandling, ifølge AIDS-fondet. Ved udgangen af juni 2015 havde 15.8 mio. HIV-smittede i verden fået adgang til behandling - det er 2.2 mio. flere end i juni året før.

Smittefare uden behandling

Hvis den HIV-smittede ikke er velbehandlet, så smitter vedkommende kun på tre måder:

1) Gennem blodet - hvis man deler sprøjter eller kanyler. Derfor er en af fordommene, at HIV-smittede er stiknarkomaner.

2) Ved samleje - HIV-virussen findes i mandens sæd og kvindens skedevæske. Derfor er det også en fordom, at HIV-smittede er blevet smittet, fordi de ubeskyttet går i seng med mange forskellige.

3) Fra mor til foster eller barn - dette kan ske under graviditeten eller ved amning. Derfor er HIV meget udbredt i for eksempel Afrika, hvor behandlingsmulighederne ikke er gode.

Det er altså ikke farligt på nogen måde for eksempel at drikke af det samme glas, bruge det samme toilet, bade i den samme svømmehal eller at kysse en HIV-smittet.