Sanni sprang fra storbyen til badepensionatet

Tirsdag, 9. august 2016
af Johan Isbrand, Foto: Niels S. Andersen
Ærkekøbenhavnske Sanni Sylvester har sammen med kæresten Henrik Ambus overtaget et pensionat i Sandvig på Bornholm og døbt det Badepensionat Sandloppen. Og de er kommet forrygende godt og travlt fra start.
Sanni Sylvester har sammen med kæresten Henrik Ambus overtaget et pensionat i Sandvig på Bornholm og døbt det Badepensionat Sandloppen.

Folkemødet i Allinge i juni blev Sanni Sylvesters ilddåb. Det politiske gedemarked foregik i gåafstand fra Badepensionat Sandloppen i Sandvig, som hun og kæresten Henrik Ambus overtog ved årsskiftet. Og i og med, at alt, hvad der hedder overnatning og husly på Bornholm, er fuldt optaget i de dage, mødet står på, var dette selvsagt også tilfældet for Sandloppens vedkommende.

– Jeg vaskede sengetøj fra morgen til aften i de dage, og flere dage efter Folkemødets afslutning var jeg stadig ikke nået til bunden af bunken. Men jeg tillod mig alligevel at holde en halv fridag og køre lidt rundt på øen. Det havde der ikke været tid til i et halvt år, fortæller 56-årige Sanni.

– Gæsterne stillede et hav af spørgsmål, og der var i det hele taget en række ting, vi var uforberedte på, og som vi ikke havde skænket en tanke på forhånd. For eksempel måtte jeg diskret smutte ud for at hente byttepenge, så vi kunne give tilbage, når folk købte øl og vin kontant. Men det var en klar succes. Alle var glade, og da gæsterne skulle tage afsked med hinanden, var der nærmest højskolestemning, og der blev krammet på kryds og tværs. Samtlige gæster har udtrykt, at de gerne vil vende tilbage til næste år. For os vil det dog være en fordel, hvis vi kan leje pensionatet ud til ét stort selskab. Den slags tilbud har vi også fået flere af, og vi har endnu ikke besluttet, hvad vi gør. Men vi er sikre på fuldt hus under næste års Folkemøde uanset hvad.

Som navnet måske antyder, er Sanni datter af skuespilleren, musikeren og kunstmaleren Leif Sylvester. Og hun har selv arbejdet i filmbranchen i 20 år.

– Jeg blev i sin tid uddannet på det, man kan kalde god, gammeldags manér: Når Nordisk Film var i gang med en spillefilm, mødte jeg simpelthen op i portnerhuset om morgenen og spurgte, hvor filmholdet var den dag. Og så mødte jeg ellers op og gik til hånde. Ingen opdagede, at jeg ikke var en officiel del af holdet, men med tiden blev jeg det, fortæller Sanni.

Sanni og sporskiftet

Efter en årrække som instruktørassistent, produktionsleder og manuskriptforfatter på danske film gik det imidlertid op for hende, at hun var halvvejs gennem sit aktive arbejdsliv. Og hun fik den tanke, at hvis hun skulle nå at beskæftige sig med helt andre ting i sit liv, var det et passende tidspunkt at skifte spor. Så hun blev skolelærer. Og de sidste par år har behovet for at sadle helt om i sit liv atter meldt sig.

– Bornholm er perfekt til motorcykelkørsel. Og det var faktisk på en smuttur hertil på motorcykler, at Henrik og jeg så et pensionat, der var til salg, og blev inspireret. Vi var i forvejen på udkig efter en ny måde at skrue vores liv sammen på, så vi kunne få mere tid sammen i sommerhalvåret. Så vi begyndte at undersøge, hvad der var til salg herovre, fortæller Sanni.

Læs også: Birgitte er vild med motorcykler og pistoler

– Da vi faldt over stedet her og kiggede ind ad vinduerne, var vi ikke i tvivl. Det så ud som om, det stort set kun behøvede en gang maling, og vi var vilde med den smukke have bag huset. Da vi overtog stedet, som har været ramme om både pensionater og feriekolonier, fandt vi dog ud af, at opgaven var en del større, end vi regnede med. Huset skulle for eksempel isoleres, og fire af værelserne skulle have helt nyt badeværelse. Vi har selv renoveret alt det indvendige og mangler stadig småting.

Varm modtagelse

– Jeg har stort set altid boet i centrum af København. Den bedste overraskelse i Sandvig har været bornholmerne selv. De var med det samme på pletten for at sige goddag og velkommen, invitere os med til koncerter og i det hele taget sørge for, vi fik en god start herovre. Øboere giver sig tid. Når vi køber ind i byggemarkedet, kan vi få en brugbar forklaring med i købet. Som københavner er jeg ikke vant til at blive ekspederet overhovedet. Men i et lille samfund giver det anderledes god mening at være sød og rar, for så får man det samme tilbage fra andre.

– Mange aktiviteter her på Bornholm er knyttet til turistsæsonen. Typisk åbner man sin forretning lige op til Folkemødet og lukker igen omkring 20. september. Vi har aftalt med flere andre tilflyttere, at vi vil prøve at ændre på den tradition og simpelthen udvide sæsonen. Foreløbig prøver vi at holde åbent frem til jul og se, hvad der sker, siger Sanni Sylvester.

Læs også: Kaare og Ying har fundet lykken i Højer