Opskrifter

Gløgg på mange måder og Æble-gærtærte

Mandag, 23. november 2009af Redaktion
Hyggelige opskrifter til adventshygge

ÆBLE-GÆRTÆRTE
Dej
150 g smør
325 g mel
½ dl håndvarmt vand
25 g gær
2 spsk. sukker
2 æg

Fyld
3-4 æbler
1 spsk. citronsaft
2 spsk. syltet, hakket ingefær el. 1 spsk. friskrevet ingefær
100 g blødt smør
100 g sukker


Smuldr smør og mel. Rør vand og gær glat og tilsæt det sammen med sukker og æg. Ælt dejen sammen og lad den hæve lunt i godt 1 time i skålen.
Fyld: Riv æblerne groft og bland dem med citronsaft og ingefær. Rør smør og sukker sammen. Rul 2/3 af dejen ud i en cirkel, som skæres til efter en stor tallerken. Læg den på plade med bagepapir. Smør fyldet på og fordel de revne æbler. Rul godt halvdelen af resten af dejen ud og skær den i strimler. Læg dem som gitter over fyldet. Tril resten af dejen i en lang tynd pølse og læg den rundt om bunden, så den kan holde på fyldet. Pensl dejen med æg eller fløde. Efterhæver ca. 20 min. og bages 20-25 min. på midterrillen ved 200°.



GLØGG PÅ FLERE MÅDER
Først en ekstrakt, som efter ønske og behov kan blandes med rødvin eller bruges til alkoholfri gløgg.

2½ dl vand
1 pose pomeransskal, ca. 50 g
2 cm frisk ingefær
2 små stænger hel kanel
8 nelliker
½ tsk. kardemommefrø

Knus ingefæren i hvidløgspresser og bræk kanelen i mindre stykker. Kog alle krydderier og vand under låg ved svag varme ca. ½ time. Hæld det gennem en sigte. Kom ekstrakten i et glas og sæt den køligt, til den skal bruges.
Gløgg: bland ekstrakten med ¾ l rødvin og 90-100 g sukker. Varm det op til lige inden kogepunktet. Tilsæt evt. 1 dl Brøndumsnaps eller cognac.
Alkoholfri gløgg: bland ekstrakten med 3/4 l alkoholfri rødvin, 75 g sukker og 2 dl æblecider og varm op.
Saftgløgg: bland ekstrakten med ¾-1 l ufortyndet ribs- eller kirsebærsaft og varm op. Fortynd evt. med lidt vand.
Server gløggen med rosiner og smuttede mandler.

Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen


Prøv mere til julehyggen...
Engelsk plumkage
Cognactrekanter og skaller med orangemarcipan
Flæskesteg med figner