Opskrifter

Kvæder

Søndag, 27. oktober 2013af Redaktion
Kvæder er blevet moderne igen og kan købes hos mange etniske grønthandlere. Pærekvæder er bedst, de er citrongule og modner i oktober. Kvæderne er stenhårde, pektinrige og skal koge længe, før de er brugelige. Men så er der også en skøn marmelade og kvædebrød til december. Når kvæderne koges, bliver de smukt rabarberfarvede.

Ingredienser til kvædemarmelade

1 kg pærekvæder
700 g sukker
1 usprøjtet citron


Fremgangsmåde til kvædemarmelade

Skræl kvæderne, halvér dem og fjern kernehuset. Del dem i mindre stykker. Hæld dem i en gryde og tilsæt vand, så det knap dækker. Kog kvæderne, til de er rosafarvede og møre, under låg på 1-2 timer. Tag gryden fra varmen, drys sukkeret over og lad det stå køligt til næste dag. Tilsæt citronskal og -saft og kog frugten op. Kog ind uden låg, til konsistensen er marmeladeagtig. Rør jævnligt, så frugten ikke sætter sig på grydebunden. Tjek konsistensen ved at lægge en klat marmelade på en tallerken og træk en finger igennem. Løber marmeladen ikke sammen, er den færdig. Hæld marmeladen i skoldede glas og lad den køle af, inden der sættes låg på.




Ingredienser til kvædebrød

1 kg kvæder
Vand
Ca. 500 g sukker
2 spsk. citronsaft
3 tsk. pektin el.
Rød Melatin
2 spsk. sukker


Fremgangsmåde til kvædebrød

Skræl kvæderne og skær dem i kvarte. Fjern kernehusene og læg kvæderne i en kaffefilterpose med en snor om. Læg kvædestykkerne og posen i en gryde og hæld vand på, så det knap dækker. Kog kvæderne møre under låg ved svag varme i ca. 1½ time. Hæld vandet fra og gem det. Mos kvæderne med en blender eller kør dem gennem en kødmaskine. Rør 400 g af sukkeret og citronsaften i kvæderne og bring det i kog. Tilsæt evt. lidt kogevand, hvis mosen er for stiv. Kog det til en meget tyk mos med låget på sned. Det tager omkring 1 time. Smag mosen til med sukker. Rør pektin og sukker sammen og rør det i kvædemosen. Kog det 2-3 min. Smør mosen ud i et 2 cm tykt lag på bagepapir. Stil det tørt. Efter nogle dage er mosen stivnet og tørret ind i overfladen. Skær den ud i små tern og tril dem i perlesukker som slik eller i større stykker til ost. De skal opbevares i tørre dåser.

Tip: Kogetiden på andendagen kan forkortes, hvis du giver marmeladen en tur med stavblenderen.

Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen


Flere opskrifter med kvæder...
Syltede kvæder
Kvædegelé med chili


Kender du kogebogen? Klik her...
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop