Opskrifter

Bankekød i øl med kartoffelmos

Mandag, 2. november 2009af Redaktion
Bankekødet krydres med øl, appelsinskal og hel allehånde og stuvesteges

BANKEKØD I ØL
(4 pers.)

600 g skært oksekød, inderlår el. klump
2 spsk. mel
Salt og peber
30 g smør
200 g skalotteløg
8 peberkorn
4 hele allehånde
6 laurbærblade
Fintskåret skal af ½ usprøjtet appelsin
2 dl mørkt øl
2-3 dl bouillon


STUVESTEGNING

I de gamle kogebøger findes ordet stuvestegning, og det betyder, at kød vendes i mel, inden det brunes og simrer mørt, altså en form for stuvning. Netop bankekød stuvesteges, fordi kødskiverne først vendes i mel. Melet giver kødet en tør overflade til bruningen og jævner samtidig den kraftige sauce.

Skær kødet i 1 cm tykke skiver og bank dem let med håndroden. Kom melet i en plasticpose med salt og peber. Læg kødet i posen og ryst den, så kødet pudres af mel. Varm smørret i en stegegryde. Brun nogle kødskiver ad gangen, tag dem op og brun resten. Pil løgene og brun dem let. Læg kød, løg, peberkorn, allehånde, laurbærblade og appelsinskal i gryden, hæld øl og bouillon ved. Retten småsnurrer under låg 1-1½ time, til kødet er meget mørt, tilsæt evt. lidt mere bouillon. Smag til med salt og peber og server med kartoffelmos.


KARTOFFELMOS
(4 pers.)
1 kg melede kartofler
1 dl kogevand
Ca. 1½ dl kogende mælk
25 g smør
Salt og peber

TIP

Vær forsigtig hvis mosen piskes med håndpisker, den kan gå hen og blive sej.

Skræl kartoflerne, del dem på tværs og kog dem møre i vand med lidt salt. Hæld vandet fra og gem 1 dl, det er udmærket væsketilskud til kartoffelmosen, og så kan der komme en klat smør i. Damp kartoflerne tørre over varmen uden låg. En gammeldags kartoffelstøder, som kan købes hos isenkræmmeren, er det bedste redskab til mosning, hurtig at bruge og nem at rengøre. Mos kartoflerne og rør mosen passende lind med det varme kartoffelvand og kogende mælk. Rør smørret i og smag til med salt og peber.
Server med persille og surt.

Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen


Prøv også...
Ølmarinerede andelår med rødkålswok
En kødelskers drøm
Efterårsgryde med kartoffelmos