Opskrifter

Frys din mad

Onsdag, 12. oktober 2011af Redaktion
Få gode tips om dybfrysning

Dybfrysning er en udmærket og nem konserveringsmetode. Udseende, næringsindhold og smag bevares, men vær opmærksom på, at konsistensen kan ændres, fordi der ved nedfrysning dannes iskrystaller, som kan sprænge cellevæggene.
Ved senere optøning mister varen en del vand, fordi de ødelagte celler ikke kan holde på vandet. Jo større iskrystaller, der dannes under indfrysningen, jo større vil skaderne være, og da store iskrystaller dannes ved langsom indfrysning, skal det helst gå så hurtigt som muligt - ved mindst -18°.
Der kan være nogle kemiske ændringer i fødevarerne under frysning af længere varighed, f.eks. tab af farve, vitaminer, misfarvning af fødevaren og iltning af fedtstoffer.

Brug køleskabet til optøning
Frosset kød, fisk og fjerkræ bør af hensyn til kvaliteten altid optøs i køleskab, for i kulden har bakterier dårlige vækstbetingelser. Energimæssigt er det altid bedst at tø middagsretter mere eller mindre op i køleskabet.
De afgiver kulde til skabet og bruger mindre varme på komfuret. Hvis en middagsret sættes direkte fra fryseren i ovnen, skal der beregnes ca. 1/3 længere tid.
Det er vigtigt at bruge den rigtige emballage, når man fryser mad ned. Fryseemballagen skal slutte tæt om produkterne af hensyn til fordampning, så overfladen ikke tørrer ud og for at holde på aromastofferne.

Find masser af retter der kan fryses her...

Holdbarhed
Mange fødevarer, især grønsager og frugt, kan holde sig 8-12 mdr. i fryseren. Fede fødevarer, som f.eks. flæsk, sild, laks, makrel, hakket kød og fars, kan holde sig ca. 3 måneder. Færdiglavede retter holder sig 3 mdr. og bagværk 4-6 mdr. afhængig af fedtindholdet.
Her er en oversigt over, hvor længe kød kan holde sig i fryseren (min. -18°C). Hvis fristen overskrides, bliver varerne ikke sundhedsfarlige, men kvalitet og smag forringes.

HOLDBARHEDSOVERSIGT

Kalvekød: 6-8 mdr.
Lammekød: 10 mdr.
Svinekød, magert: 6 mdr.
Svinekød, fedt: 3 mdr.
Hakket kød: 4 mdr.
Røget kød: 4-6 mdr.
Magert fjerkræ og vildt: 8-10 mdr.
Fedt fjerkræ: 5-6 mdr.

Find masser af retter der kan fryses her...

Se også...
Mad der tager 15-20 minutter
Masser af varme supper










Kender du kogebogen? Klik her...
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop