Opskrifter

Hjemmelavet rødkål - smager bedst!

Mandag, 24. november 2014af Redaktionen, foto: Carina Krüger, Jette M. Vesterager, All Over Press m.fl.foto: Carina Krüger, Jette M. Vesterager, All Over Press m.fl.
Hjemmelavet rødkål smager bare bedre end den, du kan købe i supermarkedet! Her får du nogle af Familie Journals bedste opskrifter

Til et rigtigt julemåltid med and og flæskesteg hører sig naturligvis rødkål til! Mange tyer til supermarkedets færdige version på glas, men du kan sagtens lave den selv - og hjemmelavet rødkål smager bare bedre end købeversionen.

Færdig med hjemmelavet rødkål? Så prøv også en god hjemmelavet glögg - få opskriften her!

Nedenfor har vi samlet nogle af vores lækre opskrifter på hjemmelavet rødkål. Der er den klassiske version, som vi kender fra julebordet, men du kan også kaste dig ud i rødkål med appelsiner, med krydderier eller med kirsebær.

Opskrift på hjemmelavet rødkål

Opskriften er til 6-8 personer

1 kg snittet rødkål
Kogende vand
½ dl eddike
1 løg
3 spsk. andefedt eller smør
1 laurbærblad
4 peberkorn
4 nelliker
2 spsk. vineddike
1 tsk. salt
100-125 g sukker

Sådan laver du hjemmelavet rødkål

Snit kålen og kom den i en skål. Hæld herefter kogende vand over, så kålen dækkes helt til. Tilsæt nu eddiken og lad kålen trække i 10-15 minutter. Lad kålen afdryppe i en sigte og pres den godt fri for væde. Pil og hak løget. Varm fedtstoffet i en gryde og svits løget heri. Så tilsættes kålen og hele blandningen svistes i 3-4 minutter. Pak krydderierne ind i en kaffefilterpose og kom posen i gryden sammen med vineddike, sukker og salt. Lad kålen simre under låg 30-50 minutter (tiden afhænger af, hvor mør du vil have den). Til sidst tages krydderiposen op, og kålen smages til med salt og sukker.

Tip: Hvis rødkålen blancheres inden kogning, trækkes en del af vandet ud af kålen, så den bliver knap så fugtig.

God fornøjelse!

P.S.: Hører du til dem, der får lidt dårlig samvittighed over det store mad- og alkoholindtag i december, kan du kaste et blik på denne artikel fra Letliv.dk: Rødvin og rødkål gør julemaden sundere

Er du også vild med jul? Så vær med i vores Facebook-gruppe JUL - mad, pynt og ideer HER!

7 forslag til hjemmelavet rødkål

Ribbenssteg med hjemmelavet rødkål

Den klassiske: Ribbenssteg med rødkål og skysovs

Den gode, klassiske juleret! Naturligvis med klassisk, hjemmelavet rødkål.

Hent opskriften her >>

Rødkålssalat med appelsiner

Vil du tilføje rødkålen lidt kant, så prøv denne opskrifte på en sprød rødkålssalat med appelsiner.

Hent opskriften her >>

Karamelliseret rødkål

Kålen har en skøn, syrlig, sød karamelagtig smag. Og så kan den holde sig et par uger i køleskab.

Hent opskriften her >>

Honningsødet rødkålssalat

Dejlig hjemmelavet rødkål - sødet med lidt ekstra honning.

Hent opskriften her >>

Krydderkål

Kan du godt lide, at maden er lidt krydret? Her er et spændende alternativ til den klassiske rødkål. Pift rødkålen op med nelliker og stødt koriander - og vupti, så har du den lækreste krydderkål!

Hent opskriften her >>

Appelsinrødkål

Din rødlål vil også gøre sig godt, hvis du prøver at hælde et skvæt appelsinsaft i den.

Hent opskriften her >>

Rødkålssalat med Amarena-kirsebær

Du kan også kaste dig ud i luksusversionen af rødkålssalaten med valnødder og amarena-kirsebær. Amarena Fabbri-kirsebær kender du måske fra den karakteristiske, blå og hvide krukke. Kirsebærrene er lavet efter en over 100 år gammel italiensk opskrift!

Hent opskriften her >>

Hjælp til den klassiske julemiddag

Hent vores opskrift på klassisk and med brunede kartofler HER >>

Hent vores opskrift på flæskesteg med rødkålssalat og brunede kartofler HER >>

Vil du have flere klassiske juleretter, så klik HER >>

Vidste du dette om kål?

Rødkål menes at nedsætte risikoen for brystkræft. Når bitterstofferne i rødkålen nedbrydes i kroppen, skulle de stoffer, der opstår, forhindre kræftceller i at dele sig.

De bitterstoffer, der findes i hvidkål, modvirker kræft og hjerte-kar-sygdom. Og så både mætter hvidkål godt, og har et lavt kalorieindhold.

Også I grønkål findes der bitterstoffer, der menes at kunne sænke indholdet af usundt fedt i blodet. Grønkål er fiberrig og mæen mætter godt, og bare 100 gram dækker 20 procent. af dit dagsbehov for kalk.

Der skal bare 100 gram spidskål til for at dække dit daglige behov for C-vitamin. Hvis du normalt ikke bryder dig om kål, bør det måske nævnes, at spidskål er mere mild i smagen end de øvrige kåltyper.

Rosenkål er en af de sundeste fødevarer, du kan indtage. Rosenkålen har flere gode egenskaber: den styrker hjerte-karsystemet, modvirker kræft, er kolesterolsænkende og fremmer fordøjelsen. Bryder du dig ikke om kogt kål, kan du prøve at tilføje den i en lækker salat. Prøv f.eks. denne opskrift: 250-300 g rosenkål, 3 æbler (cox orange), 50 g solsikkekerner. Dressing: 3 spsk. olivenolie, 2 spsk. vand, 2 spsk. citronsaft, 2 spsk. hakket persille, 1 tsk. flydende honning, salt og peber. Pisk dressingen sammen og smag til med salt og peber. Riv rosenkål og æbler groft på råkostjern og vend det straks i marinaden. Rist solsikkekernerne på en tør pande og køl dem af. Vend kernerne i salaten.

Video: Sund salat med rødkål

Se med i videoen, hvor Pia Andreassen laver en sund salat med rødkål, rødløg, æbleeddike, gojibær, fetaost og persille. Du finder hele opskriften på rødkålssalaten på letliv.dk