Opskrifter

Lav din egen kryddersnaps

Onsdag, 24. august 2011af Redaktion
Få tips til fremstilling af kryddersnaps

Indsamlingen af velduftende bær og urter er en del af oplevelsen, når man laver sin egen kryddersnaps.
Tag en bog med gode billeder og beskrivelse af planterne med ud i naturen. Når du er ude for at samle planter så undgå at indsamle på steder, hvor der er sprøjtet mod ukrudt eller skadedyr eller i grøftekanten lige ved en stærkt trafikeret vej.

Her er lidt generelle tips til fremstilling af kryddersnaps

1. Krydderurter og bær
Gå ud og pluk urter og bær, når morgenduggen er lettet. Jo mere modne de er, des mere smager de af. Brug en kurv til indsamlingen, rengør din høst og læg urter og bær i glas med låg.

2. Essensen
Kryddersnaps laves af essenser. Essens laver du ved at fylde et glas med én type urt eller bær og derefter overhælde indholdet med Brøndums Snaps eller Brøndums Snaps Klar. Sæt låg på glasset, så det er lufttæt, og lad essensen trække. Trækketiden varierer - som tommelfingerregel skal friske og tørrede urter filtreres fra efter højst en uge, mens bær, frugter og rødder skal trække fra en uge og op til et halvt år.


Foto: Aalborg Akvavit

3. Filtrering og lagring
Når essensen har trukket færdig, filtreres den gennem et kaffefilter eller et klæde. Hæld derefter den filtrerede essens på en flot flaske og lad den lagre. Som tommelfingerregel bliver mindre søde bær og nødder - som f.eks. enebær og valnødder - bedre, jo længere, de bliver lagret. Så udvikler smagsstofferne sig, urenheder bundfældes, og efterhånden udvikler visse essenser også en smuk, gylden farve. Derimod får man ikke meget ud af at lagre f.eks. jordbær i længere tid.

4. Prøvesmagning
Skal essensen lagres endnu længere, eller er den drikkeklar? Her er kun én ting at gøre: Luk øjnene, smag efter og stol trygt på din egen fornemmelse.

5. Servering
Inviter venner og familie på en dram og lidt godt fra køkkenet. Sæt essenserne på bordet og fortynd med Brøndums Snaps eller Brøndums Snaps Klar efter smag og behag.
Essenserne kan efter smag også blandes, men bland ikke for mange sammen - helst ikke mere end to, som matcher hinanden. Brug evt. lidt honning som smagsforstærker.


Brug tipsene til at lave: slåenbærsnaps, paradisæblesnaps eller timiansnaps

Prøv også...
Gyldne dråber
Skovmærkesnaps
Blommesnaps med anis




Kender du kogebogen? Klik her...
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop