Pas på pengene på din ferie

Tirsdag, 26. april 2016
Anne Kjoge
Foto: Panthermedia
Når du bruger dit betalingskort på din ferie i udlandet, er det ikke ligegyldigt, om du afregner i landets valuta eller i danske kroner

Mange danskere har vænnet sig til at bruge Visa/Dankort, når de betaler for varer på ferier i udlandet. Og efterhånden kan man rigtig mange steder se prisen i danske kroner, når man betaler. Det er jo dejlig overskueligt, så hvorfor ikke sige ja til det og slippe for at regne efter med valutaomregneren?

Men realiteten er, at det er langt dyrere at betale i danske kroner frem for den lokale valuta. Læs videre og forstå hvorfor.

Betaling med dansk valuta i udlandet

I Spanien, som er et af vores foretrukne feriemål, er det meget udbredt at få tilbud om betaling i danske kroner. Men vær opmærksom på, at her ikke er tale om den officielle kurs. Det er i stedet til en kurs, som kan være aftalt mellem ejeren af betalingsterminalen og den lokale bank. Så længe kursen ikke overstiger internationale regler, er det ikke forbudt at gøre det. Og det er ikke kun den udenlandske bank, som tjener penge på, at du betaler i danske kroner. Nets i Danmark lægger også et gebyr oveni, når omregningen af valutaen sker i den udenlandske hæveautomat eller betalingsterminal. Det er også med til at hæve prisen for dig.

Du kan forvente, at beløbet bliver cirka tre procent dyrere, når du omregner straks på din ferie. Spiser du en middag på restaurant til 500 kroner, vil den ende med at koste dig 515 kr. Det lyder ikke af så meget, men på 14 dage kan det på et ferie-budget for hele familien hurtigt løbe op i mellem 300 og 500 kroner - altså en hel ekstra middag!

Lokale hæveautomater

Du skal være opmærksom på mere end vekselkursen, når du bruger dit kort i udlandet. Din danske bank forlanger et gebyr, når du hæver penge i udenlandske hæveautomater. Typisk betaler du 30 kroner pr. gang. Husk i øvrigt, at du maksimalt kan hæve 2000 kroner om dagen i udenlandske automater. Desuden er der en forbrugsgrænse på 20.000 kroner om måneden på Visa/Dankort, når du er i udlandet. Det er gældende, uanset hvor i verden, du bruger kortet.

Feriens billigste løsning

Det billigste for dig vil være udlukkende at bruge dit betalingskort på ferien - og afregne i lokal valuta. Men selvfølgelig er det ikke alle steder, man kan nøjes med at bruge sit betalingskort.

Skal du bruge kontanter på ferien, kan det bedst betale sig at hæve pengene i en lokal hæveautomat. Det kan virke selvmodsigende, da det er forbundet med 30 kroner i gebyr. Men du får ofte en bedre kurs, når du hæver valutaen i landets egne automater.

Mange veksler penge i lufthavnen, før de tager afsted på ferie. Hvis man gerne vil have den lokale valuta, før man ankommer til sin destination, bør man veksle pengene i den lufthavn, man flyver fra. Hvis du veksler i den lokale lufthavn, vil du typisk få en dårligere kurs.

Tag på flodkrydstogt på Donau

Et godt råd til sidst er at medbringe mere end ét betalingskort på din ferie. Det kan give unødvendigt besvær på ferien, hvis du mister dit eneste kort.

Når du bruger penge i udlandet, bør du også gemme kvitteringerne på alle de transaktioner, du foretager. Hvis du har mistanke om, at der er blevet trukket for mange penge på dit kort, vil du kunne gå tilbage i dine kvitteringer og se, om tingene stemmer overens.

Du bør altid vide, hvor dit betalingskort er henne, når du er udenlands. Hvis du mister dit kort, skal du hurtigst muligt tage kontakt til Nets i Danmark. Det kan være dyrt at ringe til Danmark, hvis du er ude og rejse. Alternativet kan dog hurtigt blive langt værre.

Kilde: Mikonomi.dk

Læs mere om sikker økonomi på din ferie her