Din guide til sundt pålæg

Søndag, 4. december 2011
af Emmelie Augustsson, Slankedoktor
Du behøver ikke skære det lækre pålæg fra, selvom du er på slankekur! Du skal bare huske at have sundt, næringsrigt og slankende i tankerne, når du handler...
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Gå gerne forbi pålægsdisken, når du handler. Der findes mange pålægger med et lavt indhold af fedt.
Sundt pålæg behøver ikke være besværligt eller kedeligt. Husk at være opmærksom på næringsdeklarationen - især fedtindholdet. Det må ikke være over 10 gram fedt per 100 gram.

Pålægsguiden...

Ost
Ost er en god kilde til protein og kalcium. Når du køber ost, skal du være ekstra opmærksom på fedtprocenten, da mange oste har et højt indehold af fedt. SlankeDoktor.dk anbefaler max. 17 % fedt/30+. Ca. to skiver mager ost om dagen.

Kødpålæg
Kød er en vigtig kilde til vitaminer, mineraler og protein. Gå altid efter magert kødpålæg med maks. 10 % fedt. Vælg fedtfattige kødpålæg som f.eks. skinke, hamburgerryg, kylling og kalkun. Disse typer kan du spise flere skiver af dagligt.

Leverpostej
Leverpostej er et populært pålæg. Desværre indeholder det næsten altid meget fedt. Hvis du gerne vil spise leverpostej, så vælg en fedtreduceret variant og smør kun et tyndt lag. Kom i stedet lidt ekstra grøntsager på.

Fiskepålæg
Fisk indeholder masser af sunde fedtsyrer. Især den fede fisk er rig på D og E- vitamin. Varier dit fiskepålæg mellem fed fisk som f.eks. makrel og laks og mager fisk som f.eks. tun og torskerogn. Spis den fede fisk til pålæg ca. to gange om ugen. Den magre fisk kan spises som pålæg hver dag.

Frugtpålæg
Frugtpålæg og marmelade indeholder som regel ret meget sukker. Gå gerne efter en sukkerfri marmelade, eller spis den almindelige i små mængder. Spis helst marmelade og frugtpålæg ved særlige lejligheder.

Vegetariske pålæg og grøntsager
Bønnepostej, hummus og pate er vegetarisk pålæg og har den fordel, at det tit har et højt indhold af kostfibre. Mange produkter har også et lavt indehold af fedt, men kig gerne en ekstra gang. Bønnepostej og hummus kan du rolig spise hver dag.
Salatblade, peberfrugt, tomat, radisser, agurk, revne gulerødder, listen kan blive lang! Grøntsager tilfører ikke kun fibre og smag - det gør også dit brød og pålæg mere appetitligt.

Æg
Blødkogt, hårdkogt, omelet, æggekage eller scrambled eggs. Æg mætter godt og er en udmærket kilde til protein og derfor perfekt som pålæg. Husk at blommen indeholder relativt meget fedt. Et æg som pålæg til dit brød om dagen er rimeligt.

Find ud af hvad dit pålæg indeholder
Tilmeld dig Familie Journals Slankeklub

Læs også...
Din egen indkøbsguide
Tips til en velfungerende mave (link fjernet)