Fup og fakta om influenza

Mandag, 26. september 2016
af læge Lotte Bang. Foto: Panthermedia/All Over Press
Feber, muskelsmerter, kulderystelser, hovedpine, ondt i halsen, tør hoste, madlede, mave­smerter, opkastninger og diarré - listen over symptomer på influenza er lige så lang, som den er rædselsfuld.

Man føler sig rigtig, rigtig syg og skidt tilpas, det ved alle, der har prøvet at ligge i sengen med influenza, men heldigvis varer sygdommen sjældent mere end 2-14 dage, hvilket bestemt kan føles som meget lang tid, hvis man er den influenzaramte.

For langt de fleste bør en omgang influenza ikke give anledning til bekymring, men for nogle få kan den udvikle sig meget alvorligt og føre til hospitalsindlæggelse og måske død.

Særligt ældre mennesker over 65 år eller dem, som lider af kroniske sygdomme, samt gravide, er i risiko for, at en omgang influenza kan udvikle sig alvorligt.

Langt de fleste har prøvet sådan en omgang - her kan du supplere dine egne erfaringer med en række af FUP- og FAKTA-oplysninger.

FUP

Mange tror, at man risikerer at få influenza ved en vaccination mod sygdommen, men det er ikke rigtigt. Influenzavaccinationen er ikke levende virus, så det er ikke muligt.


FAKTA

Man kan godt få influenza to gange samme vinter, for ofte cirkulerer flere typer influenzavirus på samme tid, og man er kun beskyttet mod den type, man lige har haft. Influenzavaccinationen indeholder derfor også af gode grunde beskyttelse mod to til tre typer.

FUP - og lidt FAKTA

C-vitamin i store doser kan ikke beskytte dig mod influenza, men har du underskud af C-vitamin, er dine slimhinder mere følsomme for at modtage infektioner.

FAKTA

De fleste lader sig vaccinere i oktober og november, men når du det ikke, er det ofte ikke for sent at blive vaccineret i december og måske januar. Vaccinen virker efter 2-3 uger, og ofte kommer influenzavirus først til landet efter nytår.

FUP

Du får ikke influenza af at fryse, der skal virus til. Fryser du, er du imidlertid mere sårbar over for invasion i dine slimhinder af virus.

FAKTA

Influenza og forkølelse er to vidt forskellige sygdomme, som i lette tilfælde måske kan minde lidt om hinanden, men forkølelse giver sjældent høj feber, mens influenzasymptomer til gengæld ikke omfatter løbende eller stoppet næse.

FAKTA

Influenza kan kompliceres af andre bakterielle infektioner, såsom lungebetændelse, mellemørebetændelse og bihulebetændelse, så det er vigtigt at passe på sig selv, mens sygdommen står på.

Kom godt gennem vinteren - læs Lotte Bangs gode råd