Har du en formue på loftet?

Torsdag, 29. januar 2009
af Redaktion
Se nogle af de hotteste danske retro-ting her og bliv klogere på deres historie

Oprydning på lofter, kældre og andre gemmer kan være den rene opdagelsesrejse i fortiden. Små og store minder om mennesker, situationer og oplevelser dukker frem, og er du rigtig heldig, står du måske pludselig med en genstand i hånden, som ikke bare er en souvenir fra fortiden, men som også er penge værd!
Selvfølgelig er det ikke alt det gemte, der er lige værdifuldt - bortset fra minderne, naturligvis! Alligevel har vi ofte en indbygget sans for, hvilke ting der "er" lidt mere end andre, og det er netop dem, der bliver gemt. Derfor kan det være spændende i mere end en forstand at hente de gamle eller halvgamle ting fra 50'erne og 60'erne frem fra gemmerne. De kan være blevet superhotte i mellemtiden, og du vil måske elske at tage dem i brug igen. Alternativt får du måske lyst til at sælge dem og tjene en god skilling - og så får du ryddet lidt op oven i købet.
Her er et par smagsprøver - måske har du en formue på loftet?

Købenstyle

Design: Jens Harald Quistgaard (1919-2008), oprindeligt uddannet som billedhugger og kom senere i lære hos Georg Jensen. Efter 1945 begyndte Quistgaard at designe køkkenredskaber, hvoraf den nok mest udbredte ting er den lille dåseåbner i rustfri stål fra 1950 fremstillet for Raadvad.
Men også de farverige gryder og kander i emaljeret jern kaldet Købenstyle-serien findes i mange hjem.
Vurdering som på foto ovenfor: 600 kr.

Empirestel

Design: Harriet Bing (1863-1919). Stellet er udført hos Bing & Grøndahl.
Harriet Bang blev gift med fabrikkens direktør Harald Jacob Bang, der var søn af B & G's grundlægger. Harriet Bang tegnede stellet i 1904, og det er stadig meget populært.
Vurdering: 4.500 kr.

Hvilestol af palisander

Design: Ole Wanscher (1903-1985). Søn af billedhugger og kunsthistoriker Vilhelm Wanscher. Ole Wanscher studerede under Kunstakademiets Møbelskole, herefter nedsatte han sig som selvstændig arkitekt og blev i 1955 professor i bygningskunst med møbeldesign som speciale. Han var i øvrigt medarbejder hos Kaare Klint fra 1924 til 1927. Wanscher var især inspireret af 1700-tallets engelske møbelformers fine detaljer og proportioner og forstod at forene det klassiske og moderne design.
Vurdering som foto: 2.500 kr.

Træ-abe

Design: Kay Bojesen (1886-1958). Kay Bojesen var en alsidig designer inden for sølvsmykker, sølvopsatse, bestik med mere. Allermest blev han dog kendt for sin produktion af trælegetøj allerede tilbage i 1922 og frem. Nogle af de nok mest populære ting igennem tiden er denne abe af teak- og egetræ samt garderen.
Vurdering som foto: 1.000 kr.

Bjørn Wiinblad-figur

Design: Bjørn Wiinblad (1918-2006). Han blev uddannet på kunstakademiet i 1943 og var en meget alsidig og produktiv kunstner, kendt for sine billeder, keramik, glas, tekstiler med mere. Han har blandt andet arbejdet for Rosenthal i Tyskland, Nymølle Fajancefabrik, Bing & Grøndahl og A. Michelsen. Hans unikating er blevet samleobjekter og handles til høje priser.
Vurdering på denne figur: 2.000 kr.

Du kan også læse mere om emnet på Antik & Auktions hjemmeside

Læs også Har du en formue på loftet del 2