Mød Familie Journals nye havemand

Mandag, 29. marts 2010
af Redaktion
Franks første haveoplevelse gik ud over hans forældres sagesløse tulipaner...
Foto: Claus Peuckert & private
Foto: Claus Peuckert & private

- Min første store haveoplevelse var nok dengang, jeg skød til måls efter mine forældres tulipaner med et luftgevær. Det lykkedes mig at skyde hul gennem en stilk, uden at blomsten knækkede, så det var jeg jo mægtig stolt af, fortæller Frank Kirkegaard Hansen.

Familie Journals nye havemand
I dag kunne den 45-årige have-entusiast fra Bornholm ikke drømme om at vandalisere et blomsterbed. Frank er fra denne uge Familie Journals nye havemand, og han glæder sig til at give gode råd og svare på spørgsmål om stort og småt.

SPØRG HAVEMANDEN

• Har du spørgsmål om din have og dine stueplanter? Måske vil en af dine yndlingsplanter ikke gro? Eller er du i tvivl om, hvad du skal plante hvor?
Skriv en mail til Familie Journals nye haveekspert

Glemmer tid og sted
- Der er ligesom ingen grænser for, hvad man kan lave i en have. Selv synes jeg, at det bedste ved at være i haven er, at man glemmer tid og sted. Mange kender sikkert situationen, at man kommer hjem med indkøbsposen og lige skal ud og se noget et øjeblik … Og så kommer man først ind igen tre timer senere.

Har selv tre haver
Frank Kirkegaard Hansen er uddannet landskabsarkitekt eller cand.hort, som det rettelig hedder, og i dag har han faktisk hele tre haver at passe i det daglige. Hans egen lille plet hjemme i Nexø på Bornholm, kærestens gårdhave, der ligger rundt om hjørnet, og endelig en hyggelig kolonihave - også i fiskeribyen på Bornholms østkyst.


Forårsarbejdet er for længst
i gang i Franks egen have
på Bornholm

Imponerede Dronning Ingrid
- Som ganske ung havde jeg et studenterjob som havemand i en villahave i Rungsted. Familien kendte Dronning Ingrid, så hun kom i hjemmet, og dronningen var jo kendt for sin store haveinteresse. Derfor ville husets beboere naturligvis have en flot have, og jeg fik lov til at gå og passe den så lang tid, som der nu skulle til, siger Frank.

Frodighed i rammer
- Jeg synes rigtig godt om frodige haver, der vokser lidt vildt. Men ikke mere vildt, end at rammerne omkring er rimelig faste. Jeg holder også af den kreativitet, der er forbundet med havearbejdet. Det er dejligt at forestille sig, hvordan planter og bed vil komme til at se ud, mens man planlægger og anlægger. Noget helt andet er så, om det bliver sådan, som man regner med. Det er jo langtfra sikkert, smiler Frank.

Glæder sig til jeres spørgsmål!
Sidste sommer omlagde han sin egen lille have og gravede hele plænen op for i stedet at inddele blomsterbed med fliser og etablere et hyggeligt bassin. Græsplænen var alligevel for lille til, at sønnerne på ti og 16 år kunne bruge den til boldspil. Nu ser han frem til at nyde de nye omgivelser hele den kommende havesæson, og så glæder han sig især til at kaste sig over alle de nye udfordringer og spørgsmål, der må komme fra Familie Journals læsere.

Af Anne Kjøge

Fælg med i Franks havebrevkasse: Dahliaer med forårsfornemmelser

Læs også:
En have, der kan klare mosten