Sådan slipper du for stress

Mandag, 29. marts 2010
af Redaktion
Stress og udbrændthed sender flere og flere til tælling. Her er får du gode råd til stresshåndtering
Foto: All Over Press, Anjo og Colourbox
Foto: All Over Press, Anjo og Colourbox

Hvis du tærer på dine reserver for at opfylde krav, ender du med underskud - og dermed også med risikoen for at gå ned med stress og udbrændthed. Du er bedre værd. Så kend dine alarmklokker, og bliv god til at skære ned og skrue op de rigtige steder.

SE OGSÅ: Sådan genkender du stress

Drop stimulanserne
Pas dine grønsager. Når travlheden er massiv, skrider kostvanerne nemt. Når der går for meget brød og pasta i menuen, går det galt, for hvedemel kan skade blodsukkerbalancen, og så går det ned ad bakke med koncentration og energi. Grønsager skaber den gode blodsukkerbalance. Gnavegulerødder er guld. Drik urtete og Valleforce. Skrot stimulanserne. Kaffe og cigaretter er filmverdenens rekvisitter, når der skal signaleres stress. Forbruget af stimulanser stiger sammen med stressniveauet. Dop stimulanserne, uanset om det er tobak, sodavand, slik, chips, pastiller, kiks, alkohol, usunde mellemmåltider eller overdreven hang til mælkeprodukter eller hvedemel.

Få udvidet din stresstærskel
Et godt grundlag af vitaminer og mineraler er selvfølgelig nødvendigt, men i forhold til stress er det især lægeplanternes superliga, adaptogenerne, der er interessante. Bedst kendt i denne superliga er ginseng, hvis evne til at give flere kræfter, virke præstationsfremmende og højne ens stresstærskel er både dokumenteret og velkendt. Men i superligaen findes også rosenrod, som modvirker depressioner og giver gnist. Schizandra er også en adaptogen. Derudover bruger nogle meditation, andre maratonløb, jacuzzi, feng shui eller en udrensningskur.

Få perspektiv i dit liv
Drop de dårlige undskyldninger, find en motionsform, du kan lide, og kom i gang! det er en god ting at se livet i rette perspektiv. Det kan sætte en stopper for hjemlige diskussioner om, hvor der skal trykkes på tandpastatuben - og gøre chefens evindelige krav og nabostrid om højden på hækken til overskuelige ting, der ikke fylder meget i den mentale horisont og dermed ikke belaster ens stressniveau. Nogen bruger religion for at sætte perspektivet, andre kigger stjerner og himmelrum.

Af Kirsten Aarslev

Mere om stressforebyggelse
Stressforeningen

Læs også:
Sådan genkender du stress
Kom godt igennem overgangsalderen